Het Departement Lot

Swipe

Capdenac-le-Haut

De kasteeltoren

Op 7 km ten zuidoosten van Figeac ligt het middeleeuwse stadje Capdenac-le-Haut, uitkijkend over de vallei van de rivier de Lot. De rots was al lange tijd bewoond: men heeft voorwerpen gevonden uit het jaar 3500 v.Chr. Zij staan tentoongesteld in het Petit Musée Historique et Préhistorique, gevestigd op de eerste verdieping van de kasteeltoren. In het museum staat een van de oudste in Frankrijk gevonden beeldjes: het beeldje van de `godin van Capdenac'. Verder bezit het onder meer voorwerpen uit de Gallo-Romeinse periode en de middeleeuwen.

Historisch en prehistorisch museum geopend: 15 juni-15 sept. dgls. 10-12 u. en 14.30-19 u.

De 14de-eeuwse kasteeltoren herbergt tevens het Toeristen-informatiekantoor. Van de versterkingen van het stadje staan nog enkele stadswallen en twee gotische poorten overeind. De vestingstad heeft het in de loop der eeuwen niet gemakkelijk gehad. Niet minder dan elf keer moest het een belegering doorstaan: Pepijn de Korte, Simon de Montfort, Galliot de Genouillac, de Engelsen en Sully klopten met hun wapens op de toegangspoorten van Capdenac, en veelal met succes!

Place Luctérius

Aan de zuidzijde van het Place Luctérius staat het 17de-eeuwse Huis van de Consul. Tegenwoordig herbergt het gebouw het gemeentehuis. De 18de-eeuwse Sint-Janskerk staat op de fundamenten van een romaanse kerk. Nog verder westwaarts ligt het Place Sully. Vanaf het terras heeft u een goed uitzicht op de vallei van de Lot.

Place Saint-Andrieu

Bij de zuidoostelijke punt van het dorp ligt het Place Saint-Andrieu. Vanaf dit plein leidt een in de rotsen uitgehouwen 130 treden tellende trap omlaag naar een waterbassin in de rotsen, de Fontaine des Anglais.

Fontein van Caesar

Ten noorden van het dorp ligt de fontein van Causar ofwel de Gallo-Romeinse fontein. Het waterbassin voert men als bewijs aan dat hier het beroemde Uxellodunum lag, het laatste verdedigingswerk van de galliërs tegen de Romeinen. Verder vond men in de omgeving veel voorwerpen uit deze periode. Op de vraag of hier werkelijk Uxellodunum gelegen heeft, blijven de geschiedkundigen het antwoord schuldig.

Toeristen-informatiekantoor: Le Bourg (in de kasteeltoren).

10 prachtige bestemmingen in Capdenac-le-Haut en Dordogne en Lot