Het Departement Lot

Swipe

Cardaillac

Op 11 km ten noordwesten van Figeac ligt Cardaillac, een vestingstadje uit de 13de eeuw en een van de mooiste dorpen van Frankrijk (Un des plus beaux villages de France). Het was de thuisbasis van de machtige familie Cardaillac die hier al sinds de 11de eeuw met de scepter zwaaide. De resten van het fort, gebouwd in de vorm van een driehoek, liggen op een rotspunt tussen de valleien van de Drazou en de Murat. De muren van de vesting zijn verdwenen, maar twee vierkante verdedigingstorens staan nog recht overeind: de Tour de Sagnes en de Tour des Barons.

Tour de Sagnes

De 8 m brede en 21 m hoge vierkante Tour de Sagnes werd in het begin van de 13de eeuw gebouwd om het gebied buiten de stadswallen in de gaten te houden. Mochten de stadswallen de vijand niet buiten de deur houden, dan kon men zich altijd nog terug trekken in de versterkte torens. De Tour de Sagnes heeft aan de basis 1.80 m dikke muren! Vanaf het platform op de top heeft u een goed uitzicht op Cardaillac en de valleien van de Murat en de Drazou.

Tour des Barons

De andere toren die boven de bebouwing uitsteekt is nog hoger dan de Tour de Sagnes. Deze 25 m hoge toren lijkt veel op de Tour de Sagnes. Hij is eveneens 8 m breed en heeft dezelfde indeling. De toren deed lange tijd dienst als klokkentoren en wordt daarom ook wel de Tour de l'Horloge genoemd. Deze toren kunt u niet van binnen bezichtigen.

Sint-Thomaskapel

Direct ten oosten van de Tour des Barons staat de Sint-Thomaskapel. In de 12de eeuw stond hier de Saint-Julienkerk, maar deze werd door de protestanten verwoest. Het stadje had veel te lijden van de Godsdienstoorlogen, omdat de bevolking verdeeld was in een protestants en een katholiek kamp. Het gebouw bezit een fraai venster in de stijl van de renaissance (15de eeuw).

Place de la Tour

Ten noorden van het fort, in het dorp, ligt het Place de la Tour. Tot in 1605 stond hier de Tour de Thémines. Men brak de toren af, omdat men de stenen kon gebruiken om de muren van het fort te repareren. Alle moeite bleek voor niets: in 1629 werd men gedwongen om de muren van het fort af te breken. Vanaf het plein loopt de Rue Marquèze in oostelijke richting. Langs deze straat staan nog enkele middeleeuwse huizen.

Aan het Place de la Tour staat het 15de-eeuwse Maison des Barons met binnen haar muren het Musée Eclaté. In het museum kunt u kennis maken met het leven in Cardaillac in de vorige eeuw.

Museum Eclaté geopend: juli-aug. zo.-vr. 15-18 u.

10 prachtige bestemmingen in Cardaillac en Dordogne en Lot