Het Departement Lot

Swipe

Carennac

Op een afstand van 10 km ten westen van Bretenoux en 15 km ten noordoosten van Rocamadour ligt het dorp Carennac. Het dorpje met zijn roodbruine daken is een van de schilderachtigste van het departement Lot. De naam van het dorp (Carendenacus) staat al in geschriften uit de 10de eeuw vermeld als halteplaats voor pelgrims die naar Santiago de Compostella reizen. Vandaar dat de monniken van Cluny in 1047 besloten om, in samenwerking met onder andere de bisschop van Cahors, hier een benedictijnenpriorij te stichten. Het klooster, de kloosterkerk en het kloosterhof werden versterkt en het omliggende dorpje werd ommuurd. Dat voorkwam niet dat men het dorp enkele malen plunderde, onder meer tijdens de Honderdjarige Oorlog. Vandaar dat veel van de huidige gebouwen uit de 15de eeuw stammen. Het dorp floreerde sindsdien dankzij de passerende pelgrims en de groeiende handel op de rivier de Dordogne. 15de-Eeuwse Herenhuizen Veel herenhuizen die ook nu nog de straten flankeren werden in deze periode gebouwd. Voorbeelden zijn: het Maison Boucard, het Maison Gaucher, het Maison Lacroix, het Maison Larbodière en het Maison Taillard.

De kloosterkerk Saint-Pierre

Het belangrijkste gebouw is echter de kloosterkerk Saint-Pierre, met name omdat de 12de-eeuwse gebeeldhouwde geveldriehoek boven de toegangsdeur bewaard gebleven is. Twee zogenoemde tweelingzuilen en een vierlingzuil ondersteunen het prachtige timpaan. Centraal op het beeldhouwwerk staat Christus, gezeten tussen de symbolen van de vier evangelisten: engel, adelaar, leeuw en stier. De andere figuren stellen de apostelen voor en twee knielende engelen. In het interieur van de kerk vallen de eenvoudig gebeeldhouwde kapitelen en de gotische kapellen op.

Het Kloosterhof

Naast de zuidwestzijde van de kerk kunt u een fraai kloosterhof vinden. De noordelijke galerij stamt nog uit de 12de eeuw; de drie andere werden in de 15de eeuw opnieuw opgericht in de flamboyant-gotische stijl. In het kapittelhuis, waar de kloosterlingen vergaderden, staat een gebeeldhouwde graflegging (eind 15de of begin 16de eeuw): Nicodemus (aan het hoofdeinde) en Jozef van Arimatea (aan het voeteneinde) wikkelen het gestorven lichaam van Jezus van Nazareth in een lijkwade. Zijn moeder Maria, Maria Magdalena (met zakdoek), Maria de moeder van Jacobus, Maria Salome en Johannes kijken bedroefd toe.

Maison de la Dordogne Quercynoise

Het Huis van de Deken (Le Château des Doyens) bouwde men in de 16de eeuw aan de noordoostzijde van de kloosterkerk. In dit gebouw schreef de toenmalige deken Fénelon, de latere bisschop van Cambrai en privéleraar van de hertog van Bourgogne, enkele hoofdstukken van zijn beroemd geworden boek Télémaque. In dit 17de-eeuwse boek verhaalt de schrijver over Télémaque, de zoon van Odysseus. Vanaf het terras voor het gebouw heeft u een goed zicht op de Dordogne en het langwerpige riviereiland Calypso, vernoemd naar een nimf uit het boek.

Het Huis van de Deken met de kenmerkende Toren van Télémaque noemt men kortweg het Château. Het gebouw herbergt sinds 1994 het Maison de la Dordogne Quercy-noise, een modern museum met een bezienswaardige tentoonstelling over de vallei van de Dordogne in de landstreek Quercy: Les hommes et la rivière, de la prehistoire à nos jours. Op de begane grond behandelt men de geologische geschiedenis van dit kalksteengebied; op de eerste verdieping gaat men in op de prehistorie en de kunstgeschiedenis en zijn er enkel diorama's en maquettes omtrent het leven in en op de rivier; en op de tweede verdieping maakt u kennis met het planten- en dierenleven in de Quercy en toont men een driedimensionale audio-visuele presentatie van het leven in de prehistorie.

Maison de la Dordogne Quercynoise geopend: april-okt. dgls. 10-13 u. en 14-19 u.

Toeristen-informatiekantoor: Le Château.

10 prachtige bestemmingen in Carennac en Dordogne en Lot