Het Departement Lot

Swipe

Druipsteengrotten van Padirac

Op 15 km ten noordoosten van Rocamadour en 2,5 km van het dorp Padirac liggen de gelijknamige Druipsteengrotten (Gouffre de Padirac). Een tocht door deze grotten mag u niet missen. De grotten zijn al lang bij de bewoners van de Causse de Gramat bekend. Zij durfden zich hier echter niet te vertonen, omdat zij dachten dat de grotten een toegangspoort naar de hel vormden. Vandaar dat de grotten pas sinds 1898 voor het publiek toegankelijk zijn. De grottengalerijen zijn in totaal 22 km lang; 2 km daarvan is opengesteld voor het publiek.

Een 33 m brede en 75 m diepe oplossingsdoline (een rond en steil gat; ontstaan door oplossing van kalk in de ondergrond, gevolgd door een instorting in de 19de eeuw) vormt de toegang tot de grotten. Trappen en liften leiden naar de bodem van de oplossingsdoline. Vandaar loopt u 350 m door de grottengalerijen naar de oever van een ondergrondse rivier. Via een onvergetelijke boottocht over de op 110 m diepte gelegen ondergrondse rivier (lengte: 560 m) stapt u uit bij het Lac de la Pluie (het regenmeer). Via het Lac des Grand Gours en het Lac de la Fin wandelt u naar de 94 m hoge Salle du Grand Dôme. Onderweg geniet u van de vele kalksteenformaties, waaronder fraaie stalagmieten en stalactieten. Vervolgens wandelt en vaart u weer terug naar de oplossingsdoline. Vandaar keert u met de lift of via de 455 ijzeren traptreden weer naar het aardoppervlak terug. Verder zijn er een dierentuintje, een speeltuintje, picknickplaatsen en een restaurant. Vergeet niet om een jas of een dikke trui mee te nemen (temperatuur in de grotten: 13%C).

Druipsteengrotten van Padirac geopend: juli dgls. 8.30-12 u. en 14-18.30 u.; aug. dgls. 8-19 u.; april-juni en sept.-2de zo. in okt. dgls. 8-12 u. en 14-18 u. Zorg dat u zo vroeg mogelijk bij de ingang van de grot bent. U loopt anders het risico op lange wachttijden bij het vertrekpunt van de bootjes.

Druipsteengrot van Presque

Op 9 km van Padirac en 5 km van Saint-Céré ligt de druipsteengrot van Presque, ook wel de grot der zuilen genoemd. In de grot vindt u fraaie kalksteenformaties, waaronder stalagmieten en stalactieten. Enkele van hen zijn samengegroeid tot imponerende zuilen die de bodem en het plafond van de grot met elkaar verbinden.

Druipsteengrot van Presque geopend: 25 mrt.-15 okt. dgls. 9-12 u. en 14-19 u.

10 prachtige bestemmingen in Druipsteengrotten van Padirac en Dordogne en Lot