Het Departement Lot

Swipe

Espagnac-Sainte-Eulalie

Op een afstand van 20 km ten westen van Figeac, in het stroomgebied van de rivier de Célé, ligt het dorp Espagnac-Sainte-Eulalie. Het dorp ontstond rondom de 12de-eeuwse priorij van de augustijner monnik Bertrand de Griffeuil. In de 13de eeuw namen vrouwelijke kloosterlingen de priorij over. Dankzij de financiële bemoeienissen van de Portugese bisschop van Coïmbra konden de nonnen de kloostergebouwen verplaatsen naar een hoger gelegen gebied; zij moesten vluchten voor het stijgende water van de Célé. Het zogenoemde `klooster van de vallei van het paradijs' had veel te lijden tijdens de Godsdienstoorlogen. Tijdens de Franse Revolutie moesten de nonnen de priorij voorgoed verlaten.

Kloosterkerk Notre Dame de Val-Paradis

De 13de-eeuwse kloosterkerk is voor een deel bewaard gebleven. Opvallend in de kerktoren is de opengewerkte en overschragende klokkenkamer, een uniek overblijfsel van de oorspronkelijke kerk. Ook het schip achter de toren is nog uit de 13de eeuw. Opmerkelijk is dat de 14de-eeuwse bouwmeesters, die de opdracht hadden om het gebouw te restaureren, dit deel lieten staan en een veel hoger nieuw koor bouwden. De kerk heeft daardoor het uiterlijk van een dromedaris gekregen met het koor als bult. In het koor staat een verguld altaar uit de 17de eeuw. Het schilderij met de hemelvaart van Maria, boven het altaar, is een reproduktie van een schilderij van Simon Vouet. De graftomben zijn van de ridder Hugues de Cardaillac, zijn vrouw Bernarde de Trian en bisschop Aymeric d'Hébrard.

Van de verdedigingsmuur die in de middeleeuwen het dorp rondom het klooster beschermde is alleen een toegangspoort bewaard gebleven.

10 prachtige bestemmingen in Espagnac-Sainte-Eulalie en Dordogne en Lot