Het Departement Lot

Swipe

Gourdon

Op een afstand van 29 km ten zuidwesten van Souillac en 34 km ten westen van Rocamadour ligt het vestingstadje Gourdon, ook wel Gourdon-en-Quercy genoemd en hoofdstad van de landstreek Bouriane. Hier stond ooit een kasteel van de heren van Toulouse boven op een rotsachtige heuvel. Het rondom liggende dorp was zwaar versterkt met brede vestingmuren. Deze muren zijn verdwenen, evenals het kasteel, maar het dorp dat om de heuveltop slingert ademt nog de sfeer van een roemrijk verleden. Waar ooit de verdedigingsmuur stond, ligt nu een boulevard die het dorp omsingeld.

De Vestingstad

De meeste bezoekers parkeren hun auto bij het Place de la Libération. Vandaar wandelt u via de versterkte stadspoort Porte du Majou uit de 13de eeuw en de vroegere hoofdstraat, de Rue du Majou, de oude vestingstad binnen. Op nummer 26 is het Toeristen-informatiekantoor. Veel van de huizen hebben ramen in de stijl van de renaissance. Heuvelopwaarts staat het Hôtel de Ville, in de 13de eeuw het huis van de consuls. In 1627 werd het gebouw verbouwd en vergroot met onder meer een lange arcade. Vanaf deze zijde van het Hôtel de Ville ziet u aan de overzijde van het pleintje de hoofdingang van de Saint-Pierrekerk liggen. Dit gebedshuis stamt uit 1304, maar werd in de loop van de 14de, 15de, 16de en 17de eeuw verbouwd en verfraaid met kleurrijke glas-in-loodramen. De trap links van de kerk leidt naar het terras waar ooit het kasteel stond. Vanaf hier heeft u een goed uitzicht op het middeleeuwse vestingstadje en het dal van de rivier de Bléou.

Église des Condeliers

Aan de rondom liggende boulevard, 100 m ten westen van het Toeristen-informatiekantoor, staat de Église des Condeliers. Deze kerk van de franciscanen stamt uit 1287, maar werd in 1971 gerestaureerd. In het gebedshuis staat een bijzondere 14de-eeuwse doopvont.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouwe van de sneeuw

Op 2 km ten zuidoosten van het vestingstadje Gourdon kunt u de kapel van Onze-Lieve-Vrouwe van de Sneeuw (La chapelle de Notre Dame des Neiges) vinden. De kapel werd in de 14de eeuw gebouwd bij de zogenoemde wonderbaarlijke bron. Deze bron ontspringt onder het koor en mondt enkele tientallen meters verder uit in de rivier de Bléou. De plek waar het water van de bron in de rivier stroomt is goed te zien en was eeuwenlang een populair doel van pelgrims. In de 17de eeuw verbouwde men de kapel. Toen plaatste men ook het fraaie hoofdaltaar in het godshuis (1698). De beelden in de achterwand van het altaar zijn ongeveer 400 jaar ouder (13de eeuw).

De druipsteengrotten van Cougnac

Op 3 km ten noorden van Gourdon liggen de druipsteengrotten van Cougnac. In een van de twee grotten zijn prehistorische rotstekeningen aangebracht van onder andere steenbokken, rendieren en mammoeten.

De grotten van Cougnac geopend: juli-aug. 9.30-18 u.; pasen-juni en sept.-okt. 9.30-11 u. en 14-17 u.

Toeristen-informatiekantoor: Rue de Majou 26, Gourdon.

10 prachtige bestemmingen in Gourdon en Dordogne en Lot