Het Departement Lot

Swipe

Gramat

Gramat is het belangrijkste marktstadje op de Causse de Gramat, de grootste kalksteenvlakte in het departement Lot. In het stadje houdt men regelmatig markten; vooral de handel in Gramatschapen, met hun zwartomrande ogen en oren, is groot.

Place de la Halle

Veel van de handel vindt plaats op het Place de la Halle, waar een open markthal uit 1880 staat. In het verlengde van deze markthal staat de neo-gotische Saint-Pierrekerk, gebouwd in 1914.

Markt: iedere 2de en 4de donderdag van de maand.

Place de l'Hôtel de Ville

Ten noorden van dit plein ligt het Place de l'Hôtel de Ville, bereikbaar via de Tour de l'Horloge. Deze voormalige stadspoort verbouwde men in 1561 tot klokkentoren. Centraal op dit plein staat het stadhuis. Vroeger stond hier het kasteel van de baron. Het kasteel is verdwenen, maar de rondom liggende huizen staan nog overeind.

In de straten van het stadje staan nog enkele huizen in de stijl van de renaissance. Op het Place de la République kunt u parkeren.

Nationaal trainingscentrum politiehonden Bij Gramat kunt u het trainingscentrum voor politiehonden vinden.

Demonstraties trainingscentrum politiehonden: juli-aug. do. 15 u.

Moulin du Saut

Ten westen van Gramat strekt zich de vallei van de Alzou uit die het stadje met Rocamadour verbindt. Door de kloof van dit riviertje loopt het langeafstands-wandelpad GR6. Voorbij het gehucht Lauzou ligt de Moulin du Saut, een ruïne (zie ook Rocamadour).

Parc Animalier

Ten zuiden van Gramat (D14) ligt het Parc Animalier. In dit 40 ha grote dierenpark verblijven 150 diersoorten die in Europa thuishoren (of vroeger hier leefden), waaronder vossen, wolven, paarden, lynxen, steenbokken, bizons, oerossen en beren. Verder besteed men aandacht aan de plantenwereld op het kalksteenplateau. Door het park is een 3 km lange wandeling uitgezet.

Parc Animalier geopend: pasen-sept. dgls 9-19 u.; okt.-pasen dgls. 14-18 u.

Toeristen-informatiekantoor: Maison du Tourisme, Place de la République.

10 prachtige bestemmingen in Gramat en Dordogne en Lot