Het Departement Lot

Swipe

Luzech

Plateau de l'Impernal

Het huidige dorp Luzech ligt aan de voet van het Plateau de l'Impernal, een 90 m hoge heuvel gelegen op een schiereiland in de rivier de Lot. De heuvel kent dankzij zijn strategische ligging een lange geschiedenis. Reeds in prehistorische tijden woonden er mensen. De Galliërs herkenden de defensieve mogelijkheden van de plek en bouwden er een oppidium (versterkt dorp), evenals de Romeinen die hen als machthebbers opvolgden. De top van de heuvel is vanuit het dorp Luzech te voet en per auto bereikbaar. De wandeling naar de top duurt ongeveer 45 min. en begint bij de kasteeltoren. Als u met de auto gaat, dan moet u vanaf het Toeristen-informatiekantoor de borden met het opschrift Oppidium de l'Impernal volgen. Uw moeite wordt beloond met een prachtig uitzicht op de vallei van de Lot.

Het dorp

Het schiereiland is slechts door een 100 m brede engte verbonden met het vaste land. Op deze engte ontstond in de middeleeuwen het huidige dorp. Twee bruggen verbinden het dorp met de gebieden ten oosten en westen van het schiereiland; zowel de huidige D8 als de D9 monden in beide richtingen bij de bruggen uit. De 100 m tussen de bruggen noemt men de Place du Canal, omdat hier in de vorige eeuw een kanaal lag. Dit kanaal vergemakkelijkte en verkorte de vaarroute tussen Cahors en Bordeaux. Nadat het belang van de scheepvaart afnam, dempte men het kanaal en legde men de bruggen aan. Op de nieuwe strook land ligt het Place du Canal en loopt de kaarsrechte weg die beide bruggen verbindt. Hier kunt u uw auto parkeren.

Rue de la Ville

Op het Place du Canal mondt de Rue de la Ville uit. Deze straat is de oude hoofdstraat van Luzech. Langs deze weg staat het 13de-eeuwse Maison des Consuls waar de vroegere consuls woonden. Het gebouw herbergt het Toeristen-informatiekantoor. In de kelder van het Maison des Consuls is het Archeologisch Museum (Musée Municipal Armand-Viré). In het gastenboek kunt u onder meer de handtekening van de koningin van Denemarken vinden, die in de omgeving een kasteel bezit. In de kelder liggen voorwerpen uit de prehistorie en de Gallo-Romeinse periode. De prehistorische voorwerpen zijn gevonden in de grot Peche de la Nene; de Gallo-Romeinse voorwerpen komen van de top van het schiereiland waar het Gallo-Romeinse plaatsje Impernal lag.

Archeologisch museum geopend: paasvak. en mei-sept. dgls. 9-12 u. en 15-19 u.

Rechts naast het Maison des Consuls. naast de bakker, staat de 12de-eeuwse Chapelle des Pénitents. In het smalle straatje tegenover het Toeristen-informatiekantoor staan enkele huizen met voorgevels uit de middeleeuwen.

Bastion de Ruffier

Een hoge kasteeltoren, die in bouw lijkt op de kasteeltorens in Puy-l'Eveque, verdedigde sinds de 13de eeuw deze engte en dus de toegang tot het schiereiland. Deze kasteeltoren noemt men het Bastion de Ruffier. De toren staat voorbij de Chapell des Pénitents, aan de overzijde van de straat.

Chapelle Notre Same de l'Ile

Aan de andere zijde van het schiereiland kunt u de 13de-eeuwse Chapelle Notre Dame de l'Ile bezichtigen, gebouwd in de flamboyant-gotische stijl.

Bas Nautique-Caix

Op 2 km ten noorden van Luzech, en bereikbaar via de D9 (richting Crayssac), ligt het Bas Nautique-Caix waar men een aantrekkelijk strand heeft aangelegd. U kunt hier verscheidene soorten watersport beoefenen.

Parnac

Ten oosten van Luzech ligt het dorp Parnac. Dit is een van de beste plaatsen om de beroemde Cahorswijnen te proeven. Een goede wijncorporatie is de Côtes d'Olt, maar u kunt ook bij de andere wijnboeren aanbellen en wijnen proeven.

Toeristen-informatiekantoor: Maison des Consuls, Rue de la Ville.

Pey-l'Eveque

Zoals de naam al aangeeft is het dorp gebouwd op een uitgedoofde vulkaan (puy); Het woord l'Eveque (bisschop) verwijst naar de bisschop van Cahors die hier de scepter zwaaide. Het is een aantrekkelijk dorpje, gelegen op de oever van de Lot. Het bezit een 14de-eeuwse kerk met een gebeeldhouwd portaal en een 13de-eeuwse kasteeltoren. De toren fungeerde als versterking voor het toenmalige bisschoppelijk paleis.

Toeristen-informatiekantoor: Place du Rampeau.

10 prachtige bestemmingen in Luzech en Dordogne en Lot