Het Departement Lot

Swipe

Martel

Volgens de inwoners van Martel werd het dorp in de 8ste eeuw gesticht door Karel Martel, nadat hij de Moren voor de tweede maal versloeg. Hij was zo dankbaar dat hij ter plekke een kerk bouwde waarom heen later het dorp Martel ontstond. De kans dat dit verhaal op waarheid berust is klein. Toch kent Martel een lange geschiedenis, een periode waarin de burggraven van Turenne het hier voor het zeggen hadden. In de 12de eeuw omringde het zich al met een verdedigingsmuur; in de 14de eeuw gevolgd door een tweede omwalling. Toch moesten de inwoners toezien hoe hun stad verscheidene malen geplunderd werd tijdens de Honderdjarige Oorlog en de Godsdienstoorlogen. In 1738 verkocht de toenmalige burggraaf van Turenne het stadje aan de Franse koning en nam het belang van Martel als handelsstad af. In de 19de eeuw bloeide de handel in truffels en paddestoelen op, produkten die ook nu nog van economisch belang zijn voor de inwoners van Martel en omgeving.

De stadsmuren

Van de twee omwallingen van het stadje is niet veel meer over. Alleen achter de kerk en op de straathoek Rue de l'Abreuvoir/Avenue Jean-Laveyssière staan nog delen van de binnenste muur overeind. Waar ooit een gracht de vijanden op afstand hield, loopt nu een 850 m lange ringweg om de oude stad (Avenue du Général de Gaulle, Fossé des Cordeliers, Place de la Rode, Fossés du Capitani, Rue de l'Abreuvoir, Avenue Jean-Laveyssière en Place Gambetta).

Place de la Halle

Als u uw auto op de Fossé des Cordeliers (Avenue du Général de Gaulle) parkeert, dan kunt u voorbij bij de voormalige wachttoren Tournemire het Place de la Halle vinden, waar de 18de-eeuwse markthal staat. Hier kunt u het 13de- en 14de-eeuwse Palais de la Raymondie vinden, met binnen haar muren het Toeristen-informatiekantoor, het gemeentehuis en het Musée de la Raymondie (Musée d'Uxellodunum). In het museum staan Gallo-Romeinse voorwerpen tentoongesteld uit de archeologische zone van Puy d'Issolud, gelegen op 15 km ten oosten van Martel. Verder bezit het museum oude kaarten en een verzameling apothekerspotjes.

Musée de la Raymondie geopend: 11 juli-aug. ma.-vr. 10-12 u. en 15-18 u.

Achter de markthal staan het 16de-eeuwse Hôtel Fabri en een even oud huis met gebeeldhouwde ramen. In dit gebouw is nu een Glacier-créperie.

Saint-Maurkerk

Alle hoofdstraten die in de oude stad in oostwaartse richting lopen monden uit bij de Saint-Maurkerk. 15de, 16de, 17de en 18de-eeuwse huizen flankeren de straten. De kerk stamt uit de 12de eeuw, maar werd gedurende de 14de en 15de eeuw zwaar versterkt. De 40 m hoge klokketoren lijkt dan ook meer op een kasteeltoren dan op een kerktoren. Van de oorspronkelijke romaanse kerk is alleen de gebeeldhouwde geveldriehoek boven het portaal bewaard gebleven. Het beeldhouwwerk stelt het Laatste Oordeel voor. Het interieur bevat gebrandschilderde ramen uit de 16de eeuw van de school van Auch, met onder meer de kruisweg van Christus.

Reptiland

Langs de weg naar Gramat (N140) ligt Reptiland, een soort reptielendierentuin waar u 86 soorten reptielen kunt bewonderen. Onder hen zijn slangen en krokodillen, maar ook schildpadden en leguanen.

Reptiland geopend: juli-aug. dgls. 10-18 u.; april-juni en sept-okt. dgls. 10-12 u. en 14-18 u.; nov.-mrt. di.-zo. 10-12 u. en 14-18 u.

Toeristen-informatiekantoor: Palais de la Raymondie.

10 prachtige bestemmingen in Martel en Dordogne en Lot