Het Departement Lot

Swipe

St.-Cirq-Lapopie

Ik wil nergens anders wonen!, zei de surrealistische dichter André Breton. Als kunstenaar vond hij inspiratie in het middeleeuwse stadje en de prachtige omgeving. En niet alleen hij! De plek was al sinds het einde van de vorige eeuw in trek bij schilders en andere kunstenaars. In de middeleeuwen was het de hoofdstad van een van de vier burggraafschappen in de Quercy. De burggraaf regeerde vanuit een kasteel, gelegen boven het stadje. vandaar liepen de smalle straten omlaag naar de zwaar versterkte stadspoorten. In grote lijnen ziet het stadje er nog precies hetzelfde uit, al is het kasteel nog slechts een ruïne. De straten en middeleeuwse huizen (13de tot 16de eeuw) zijn echter gebleven. Het gehele dorp met zijn middeleeuwse huizen en renaissance woningen valt onder het zogenoemde beschermde dorpsgezicht, in Frankrijk village classé monument historique geheten. Het is tevens een van de honderd mooiste dorpen van Frankrijk (Un des plus beaux villages de France). Een van de bekendste straten is de Rue de la Fourdonne.

De rots Lapopie

Het uitzicht vanuit het dorp op de honderd meter lager gelegen rivier de Lot trekt in de zomermaanden dagelijks ontelbare bezoekers. Het bekendste uitzichtspunt is op de rots Lapopie. Hier stond in de 7de eeuw de Gallo-Romeinse villa Pompejac, wat later verbasterde in Lapopie. Het dorp is naar deze villa vernoemd.

Het kasteel

In de dertiende eeuw bouwde de familie Cardaillac in de directe omgeving een kasteel dat als onneembaar bekend stond; de Engelsen slaagden er dan ook niet in om het tijdens de Honderdjarige Oorlog te veroveren. Vanaf het uitzichtspunt bij het kasteel heeft u eveneens een goed uitzicht op de vallei van de Lot. Als u rechts langs het Toeristen-informatiekantoor en het gemeentehuis (mairie) wandelt, dan komt u vanzelf bij het pad dat naar het kasteel en de rots Lapopie leidt. Op nr. 15 is een expositieruimte met moderne kunst.

De kerk Saint-Cirq

Ten zuiden van het kasteel ligt de kerk Saint-Cirq. Het gotische gebedshuis werd in 1522 gebouwd op de fundamenten van een romaanse kapel. Van deze 12de-eeuwse kapel zijn nog enkele kapitelen en resten van muurschilderingen bewaard gebleven. Vanaf het terras achter de kerk heeft u een goed uitzicht op de vallei van de Lot.

Maison Rignault

Nog verder zuidwaarts ligt op de bovenrand van de kloofwand het Maison Rignault. Het versterkte huis maakte in het verleden deel uit van het Château de Cardaillac en werd bewoond door de familie Hébrard. Joseph Rignault restaureerde het huis. Zijn kunstverzameling is te bezichtigen.

Maison Rignault geopend: juli-aug. dgls. 10-12 u. en 14-19 u.; april-juni en sept.-okt. wo.-ma. 10-12 u. en 14-19 u.

L'Auberge des Mariniers

Een ander bekend versterkt huis is de Auberge des Mariniers. Het huis bezit gotische vensters en een toren. De surrealist André Breton woonde in dit huis.

Wandelmogelijkheden

In en rondom het dorp zijn gemarkeerde wandelingen uitgezet. In het Toeristen-informatiekantoor kunt u een draagbare CD huren die tijdens de wandeling uitleg geeft in de Engelse, Duitse of Franse taal.

De wandeling over de zogenoemd Chemin des Croix voert naar de Kapel van het Kruis (Chapelle Sainte-Croix). Volgens een legende bracht een kruisvaarder het kruis waarop Jezus stierf vanuit Jeruzalem mee naar deze kapel. Tweemaal per jaar is er een processie over dit pad naar de kapel om deze gebeurtenis te herdenken, onder meer op Goede Vrijdag. De wandeling naar de kapel duurt ongeveer 25 min. en begint op de Rue de la Fourdonne bij de Poterie Marjoleine (zie het bord met het opschrift Chapelle Saint-Croix; GR36)

Toeristen-informatiekantoor: Place du Sombral.

Trein: Quercyrail onderhoudt een toeristische treinverbinding tussen Cahors (zie aldaar) en Saint-Cirq-Lapopie.

Boottochten: bootverbinding met Bouziès.

Fietsverhuur: Jacques Delimesle.

10 prachtige bestemmingen in St.-Cirq-Lapopie en Dordogne en Lot