Het departement Sacatepéquez

Swipe

San Antonio Aguas Calientes

Ten zuidwesten van Antigua ligt een van de bekendste weefdorpen van Guatemala. De ruim 4000 inwoners van San Antonio Aguas Calientes, dat op 1550 m hoogte ligt, spreken Cakchiquel. Het dorp werd in 1530 gesticht en was toen al vooral een landbouwgemeenschap. Men verbouwt koffie, maïs, frijoles, groenten, citrusvruchten en tuinbouwproducten.

Een belangrijke bron van inkomsten is eveneens het prachtige weefwerk dat op de kleine markt op de plaza tegenover de kerk wordt verkocht. De huipil wordt dubbelzijdig geweven met ingenieuze patronen die meestal geometrisch zijn of bloemen en vogels voorstellen; de achtergrond is vaak oranje van kleur. Deze patronen zijn onder andere beïnvloed door een Franse merklap die door de nonnen gebruikt werd. Op deze markt verkoopt men ook leuke tafelkleden, doeken en wandkleden. Je wordt er al heel gauw uitgenodigd om een kijkje te nemen in een ‘casa’ om het weefwerk te bewonderen en te kopen. Je dient hier flink over de prijs te onderhandelen. Er worden in San Antonio ook weeflessen gegeven. Het winkeltje van Ana in de straat van de bushalte is een bezoek waard om de fraaie huipiles.

Op 13 juni is er fiesta. Je kunt in drie kwartier van Ciudad Vieja naar San Antonio wandelen. Vanaf het busstation in Antigua vertrekken bussen vanaf 7.00 uur ongeveer elk uur naar San Antonio via Ciudad Vieja; de rit duurt een halfuur. De laatste bus vertrekt uit San Antonio om 17.00 uur.

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in San Antonio Aguas Calientes en Guatemala