Het Departement San Marcos

Swipe

San Pedro Sacatepéquez

Deze stad met ruim 12.000 inwoners ligt op 2350 m hoogte in een rustig dal. Het is een bedrijvig stadje met smalle straatjes, dat vroeger aan de handelsweg met Mexico lag en daardoor de grootste stad van het departement San Marcos werd. Door de aanleg van snelwegen naar andere delen van het land, is de betekenis van San Pedro flink afgenomen.

In 1543 werd dit gebied geschonken aan het Indiaanse opperhoofd Pedro de Sacatepéquez als dank voor zijn hulp aan de Spanjaarden. Naar hem is de stad dan ook genoemd. Er is nog een tweede stad met dezelfde naam die ten noordwesten van Guatemala Cuidad ligt.

In 1876 gaf president G.J. Rufino Barrios aan de bevolking de ‘hogere status’ van ‘ladino’. De belangrijkste nijverheid is het spinnen en weven van textiel. De rokken van de vrouwen zijn gemaakt van een gele zijde-achtige kunststof met elkaar kruisende jaspe-patronen. Vroeger droeg men pure zijde die vaak zo dun was, dat men er een tweede laag onder droeg. In de huipil wordt nog steeds zijde verwerkt. Deze lokale producten zijn op de markt en in de nabijgelegen winkels te koop.

Het Parque Central van San Pedro stamt uit de tijd van de drukke handelsbetrekkingen en heeft een behoorlijke omvang. De gebouwen er omheen zoals de kerk en het gemeentehuis zijn vrij groot; hun gevels zijn in pasteltinten geschilderd. Het is prettig om hier een beetje rond te hangen. Men spreekt hier Mam en Spaans. Donderdag en zondag zijn de marktdagen, waarvan de donderdagmarkt het interessantst is. Op 29 juni is er fiesta. Ook de Semana Santa (Pasen) wordt uitgebreid gevierd met onder andere bloementapijten in de straten.

Het Departement San Marcos

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

Familiereizen

Familiereis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke familiereis door Guatemala ontdekken jullie de prachtige, ongerepte natuur; de kleurrijke inwoners; de oude koloniale gebouwen en de Maya...

v.a. 2648.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in San Pedro Sacatepéquez en Guatemala