Het groene noorden

Swipe

Arucas, de Rumstad

Arucas ligt op een flank van de Arucas-vulkaan, te midden van talloze bananenplantages maar ook verontrustend dicht bij de zich snel uitbreidende bouwactiviteiten van Las Palmas. Arucas was een paar eeuwen geleden een belangrijk centrum op Gran Canaria van de suikerindustrie en later bananenhandel. Hoewel de suikertijden voorbij zijn en het met de bananenhandel bergafwaarts gaat, is dit nog steeds een levendige, goed onderhouden stad met 35.000 inwoners. Het heeft een sfeervol centrum en een paar leuke bezienswaardigheden. Het centrum is er nog niet helemaal ingesloten door nieuwbouw zodat je overal een weids uitzicht hebt op de kust en de groene valleien in de omgeving.

Grootste kerk van Gran Canaria

Het meest imponerende bouwwerk van Arucas is de enorme San Juan Bautista (Johannes de Doper). Je kunt ‘m niet missen want deze ‘kathedraal van Arucas’ stijgt boven alles en iedereen uit. Gebouwd in de vorige eeuw in neogotische stijl naar een ontwerp van architect Manuel Vega March (leerling van Gaudí) weerspiegelde de kerk destijds de grote welvaart van de stad. De kerk werd opgetrokken uit ‘blauwsteen’ uit een nabijgelegen steengroeve. Eén van de torens meet zestig meter en is daarmee de hoogste kerktoren van het eiland. Van 9.30 tot 12.30 uur en van 16.30 tot 17.15 uur staan de kerkdeuren open.

Het interieur is vrij sober maar door de grote hoogte toch indrukwekkend. Loop eens rond en bewonder de rozetvormige ramen boven de deuren en de glas-in-loodramen met bijbelse taferelen waar op zonnige dagen het licht mooi doorheen valt. Achter het hoogaltaar staat een 17e-eeuws beeld van Christus en daarachter een met veel aandacht voor details en kennis van de menselijke anatomie gemaakte cristo yacente, een uit hout gesneden liggende Christus van de hand van stadsgenoot Manolo Gonzalez.

Stadspark

Het beste zicht op de klokkentoren van de kathedraal heb je vanaf Parque de la Paz waar ook een monoliet met het stadswapen staat. De mooie autovrije Calle León y Castillo met 19e-eeuwse patriciërswoningen brengt je vanaf de kerk verder de stad in. Parallel hieraan loopt vanaf de kerk ook nog een klein straatje, Calle Gourié, waarin de Casa de la Cultura is gevestigd, tevens de openbare bibliotheek. Neem hier even een kijkje op de mooie patio waar een stokoude drakenboom staat. De Calle León eindigt op Plaza de la Constitución waaraan het stadhuis uit 1875 grenst. Hierachter ligt het stadspark met meteen na de ingang het toeristenbureau en het kleine Stadsmuseum (geopend ma. t/m vr. 10-20 uur; za. 10-13 uur).

Het niet zo grote park is strak aangelegd met bloeiende bougainvilles en een paar mooie drakenbomen. Veel vogelgekwetter en een fraai uitzicht op de omgeving maken het geheel compleet. Zoek de boom met de parkgeest en krabbel hem over zijn neus, dat brengt geluk. In de omliggende straten zijn nog een paar fraaie historische panden te bewonderen, zoals het oude waterdistributiegebouw schuin tegenover de ingang van het park.

Rumfabriek

Arucas dankt zijn bijnaam ‘Rumstad’ aan de grote Arehucas-stokerij (Destilería Arehucas), hier sinds 1884 gevestigd (Arehucas is de oude naam van de stad). Per jaar wordt er 3,5 miljoen liter rum gefabriceerd die op alle Canarische eilanden gedronken wordt. Tijdens de rondleidingen door de fabriek annex proeverij is te zien hoe de productie van rum uit rietsuiker in haar werk gaat. In de kelder liggen maar liefst zesduizend eikenhouten vaten opgeslagen.

Natuurlijk is er aan het eind van de rondleiding gelegenheid om een of meer glaasjes rum achterover te slaan en een voordelige fles Ron Arucas te kopen in het bijbehorende winkeltje. Er zijn zowel donkere als lichte rumsoorten te koop en ook allerlei vruchtenlikeuren met rum als basis. De fabriek ligt net buiten het centrum, wat lagergelegen aan de weg naar Gáldar; geopend 10-13/14 uur; www.arehucas.com.

Blauwsteengroeve

Niet ver van de rumfabriek ligt Piedras la Cantera, de steengroeve waar destijds de lavablokken voor de grote kerk vandaan gehaald werden. In het museumpje bij de groeve is te zien hoe de steenhouwers vroeger te werk gingen en hoe dit tegenwoordig gaat, met modernere hulpmiddelen. In het winkeltje zijn handgemaakte gebruiksvoorwerpen van het befaamde ‘blauwsteen’ te koop. Geopend ma. t/m vr. 9-19 uur, za. 10-13 uur.

Botanische tuin

Iets verder buiten de stad (aan de GC-30) kun je nog een bezoekje brengen aan de botanische tuin Las Hesperides, ook bekend onder de naam Jardín de la Marquesa. Rond een paleisje van de markies van Arucas (die voor zijn markiezin deze tuin liet aanleggen) staan allerlei soorten planten en bloemen uit verschillende werelddelen, tropische fruitbomen en de pronkstukken: een dertig meter hoge koningspalm en een paar eeuwenoude drakenbomen. De sfeer van romantiek in de tuin wordt versterkt door de vijvers met waterlelies en de Aziatische paviljoens. Geopend ma. t/m vr. 9-13 en 14-18 uur; za. 9-13 uur. 

10 prachtige bestemmingen in Arucas, de Rumstad en Gran Canaria