Het groene noorden

Swipe

Firgas, de Waterstad

Het stadje Firgas vierde in 1988 zijn vijfhonderdjarig bestaan. Het is het centrum van het kleinste gemeentedistrict van Gran Canaria. Hier geen rumfabriek zoals in Arucas, maar wel een bottelarij van een populair merk bronwater. Menig restaurant op Gran Canaria serveert Agua de minerales de Firgas bij de maaltijd. In de waterfabriek worden dagelijks 200.000 flessen gevuld met water afkomstig van een nabijgelegen bron. Rond het stadje profiteren ook de akkers vol waterkersplantjes van de vochtrijke omgeving.

Dat gebrek aan water hier geen ‘issue’ is, is goed te zien aan de Paseo de Gran Canaria, een smalle trapstraat waar vanuit een bassin een waterstroom dertig meter naar beneden loopt. Langs beide zijden van de watertrap loopt een voetpad. Aan één kant staan kleurig betegelde banken met afbeeldingen van bezienswaardigheden van het eiland en daarboven de wapenschilden van alle 21 gemeentedistricten. De kleuren die eruit springen zijn blauw en geel. Aan de tegenoverliggende zijde is het cultureel centrum gevestigd, met een mooie patio. Vroeger was dit een hotel waar gasten verbleven die genezing zochten in de minerale baden van Firgas.

Heuvelopwaarts begint een tweede paseo, de Paseo Canaria. Deze bestaat uit grote tableaus met reliëfs, landschappen en wapens van alle Canarische eilanden.

Halverwege de twee paseo’s ligt Plaza de San Roque, geflankeerd door de gelijknamige kerk en daarachter het fraaie stadhuis in neocanarische stijl. Vanaf het plein achter de kerk heb je een weids uitzicht op de kust tot aan Las Palmas. Ga onderaan de watertrap rechtsaf en je komt bij het toeristenbureau met daarnaast een leuke souvenirwinkel. Hier tegenover staat een huisje waarin zich de laatste op waterkracht werkende gofiomolen bevindt. De molen stamt uit 1517 en werd ononderbroken gebruikt tot in 1959. Na een restauratie ging de molen in 1998 weer open, nu als museumpje. De mensen van het toeristenbureau demonstreren graag de werking van de molen.

Achter de molen staat een aardig beeld van een boer met koe, een hommage aan de hardwerkende boeren van deze streek.

Azuaje-vallei

Ten zuidwesten van Firgas ligt het beschermde natuurgebiedje Azuaje, waar bijzondere planten zoals de laurasilva te vinden zijn. Onderdeel van het park zijn de oude heilzame baden in de diepe Azuaje-vallei, Spa Azuaje. Vanuit Firgas loop je in anderhalf uur langs waterkersvelden naar deze oude spa. De baden zijn niet meer in gebruik maar het is een leuke wandeling. In het hoogste deel van het Firgas-district (550-700 m) ligt Parque Rural de Doramas, een waterrijk, groen natuurgebied waarheen ook enkele wandelroutes leiden.

10 prachtige bestemmingen in Firgas, de Waterstad en Gran Canaria