Het groene noorden

Swipe

Tafira

Tafira bestaat uit twee delen: Tafira Alta en Tafira Baja, hoog en laag Tafira. Het zijn in feite voorsteden van Las Palmas waar de Canarische elite en rijke buitenlanders wonen, in statige villa’s met mooie tuinen in allerlei stijlen.

In Tafira Baja staat de universiteit van Gran Canaria. Grootste trekpleister echter is de botanische tuin, een tropische hof van Eden waar ook veel vogels zich thuis voelen. Hij werd in 1952 gesticht door een Zweed en genoemd naar een bekende Canarische botanist.

Jardín Botánico Canario Viera y Clavijo

De Jardín Canario zoals deze tuin meestal kortweg genoemd wordt, is de grootste botanische tuin van Spanje. Het park is fraai aangelegd door mensen die er verstand van hebben, op een steile wand van de Barranco Guiniguada. Eric Sventenius, tot aan zijn dood directeur van de jardín, hoopte zo de bijzondere flora van de Canarische Eilanden, de Azoren, Kaapverdië en Madera voor uitsterven te behoeden. Later werden er soorten uit andere delen van de wereld aan toegevoegd.

De Jardín Botánico beheert een laboratorium en een zadenbank voor de Canarische flora om de overlevingskansen van bedreigde soorten te vergroten. In de tuin groeit en bloeit een indrukwekkende collectie van tweeduizend in- en uitheemse plantensoorten. Tussen vijvers en watervalletjes staan talloze palmen en cactussen van piepklein tot tientallen meters hoog waar vogels en vlinders tussendoor fladderen. De bomen en planten staan gegroepeerd in secties. In de Jardín de las Islas bijvoorbeeld groeien Canarische palmen, drakenbomen en er is een klein laurasilvabos. Voetpaden lopen geleidelijk langs de helling omhoog, met af en toe een treetje. Het steile deel van de tuin is door middel van een houten brug verbonden met een vlakker gedeelte. 

Er is een informatiecentrum (gesloten in het weekend) en op het hoogste niveau ligt een restaurant vanwaar je al het schoons nog eens van bovenaf kunt bekijken. Deze tuin behoort tot de mooiste plaatsen die op Gran Canaria te bezichtigen zijn maar is helaas wat lastig te vinden waardoor veel mensen het missen. Adres: Carretera del Centro km 7 Tafira Baga; Tel: 928 219 580; www.jardincanario.org. Dagelijks geopend 9-18 uur; gratis toegang. Gesloten op Goede Vrijdag en nieuwjaarsdag.

Een bezoek aan de tuinen is goed te combineren met de Caldera de Bandama ten oosten van Tafira en met de oude hoofdstad Telde.

Caldera de Bandama

Via een bochtige weg langs wijngaarden waar de druiven voor de populaire Vino del monte groeien, bereik je de grote krater van de Bandama-vulkaan (574 m). Deze reus heeft een diameter van bijna een kilometer en een diepte van tweehonderd meter. Ontstaan door een grote explosie is het een van de grootste kraters van deze soort die in de wereld te vinden is.

Bandama is een verbastering van Van Damme, de naam van een Hollandse wijnkoopman die in de 16e eeuw op het malle idee kwam diep in de krater een wijngaard te beginnen. Nog steeds zijn daar de resten van een oude perserij te zien, te bereiken via een steil, soms glibberig pad langs de overwoekerde kraterwand. Dit traject wordt ook veel afgelegd door geologen en botanisten voor wie alles in en op de wanden interessant is. Vanaf een observatieplatform op het hoogste punt van de Bandama kun je niet alleen het natuurwonder in zijn geheel gadeslaan maar ook genieten van een duizelingwekkend uitzicht op de omgeving. Je ziet de ‘greens’ van de oudste golfbaan van Gran Canaria, schitterend gelegen op de tegenoverliggende kraterrand. Iets lager dan het uitkijkpunt is een restaurant.

Een wandelpad naar de bodem van de krater begint halverwege de bushalte en het restaurant. Na ongeveer twintig minuten bereik je het laagste punt. De terugweg is zwaar en neemt zeker twee keer zoveel tijd in beslag. Het is ook mogelijk een pad rondom de kraterrand te volgen, een wandeling van circa anderhalf uur. Dit pad begint achter het hotelletje bij de golfbaan.

Labranda Playa Bonita

In de populaire badplaats Playa del Ingles, in het zuiden van het veelzijdige Spaanse eiland Gran Canaria, vind je het fijne 4-sterrenhotel...

v.a. 618 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Tafira en Gran Canaria