Het groene noorden

Swipe

Teror, de Balkonstad

Teror mag een nogal dreigende naam hebben, het is een van de mooiste, vriendelijkste en meest bezienswaardige plaatsen van het eiland. Dit is mede te danken aan de schitterende architectuur rond Plaza de Nuestra Señora del Pino en langs de Calle Real, reden om het centrum van Teror tot historisch monument te verklaren.

Het is een erg sfeervolle stad, een plaats om op je gemak doorheen te slenteren langs smalle en brede straten met eeuwenoude woningen. Deze zijn vaak gerestaureerd en hebben fraai bewerkte houten balkons waar deze stad zo bekend om is. De nieuwere exemplaren zijn glanzend gelakt, de oude vaak prachtig verweerd met daarboven cactussen en andere planten tussen de dakpannen. Door openstaande deuren van de huizen wordt je een blik gegund op intieme patio’s met planten en fonteinen.

Misschien heeft de naam Teror iets te maken met de extreme temperatuurverschillen die het door zijn ligging ondergaat: van net boven het vriespunt in de winter tot een graadje of vijfendertig in de zomer. Teror is het mooist in het voorjaar, wanneer de omliggende berghellingen knalgroen zijn en bedekt met een zee van bloemen.

Madonna van de pijnboom

Kom je met de bus dan loop je vanaf het busstation via de hoofdstraat naar het grote plein met de Basílica de Nuestra Señora del Pino (gesloten tussen 12 en 14 uur). In Teror draait alles om deze kerk want Onze Lieve Vrouwe van de pijnboom speelt als beschermheilige van Gran Canaria een grote rol in het leven van alle eilandbewoners. In 1481 zou zij voor een paar schaapherders verschenen zijn tussen de takken van een dennenboom, aanleiding voor Paus Pius XII om Teror in 1914 tot religieuze hoofdstad uit te roepen.

De huidige basiliek, waarin veel pracht en praal en beeldhouwwerk van Luján Pérez te vinden is, werd gebouwd in 1760 op de fundamenten van oudere kerken en kerkjes. Het meest opvallende in het interieur zijn de barokke elementen, zoals het altaar. Dit wordt omringd door religieuze symbolen, offers en rococoschilderijen. Grappig is dat tijdens de drukbezochte zondagsmis de deuren van de kerk openblijven en mensen ongedwongen in- en uitlopen terwijl het marktgedruis op de achtergrond gewoon doorgaat.

Naast de basiliek staat een honderd jaar oude, metershoge dennenboom, als herinnering aan de pino uit 1481. Aan het eind van het jaar wordt de boom versierd en is dan de grootste kerstboom van het eiland. In een zijvertrek van de kerk zijn religieuze schatten en het beeld van de Madonna zien, een kostbaar kunstwerk dat nog een paar honderd jaar ouder is dan de kerk zelf. Het beeld is gezeten in een zilveren draagstoel en draagt een schitterend, door nonnen versierd gewaad zoals wel vaker het geval is bij beelden in Canarische kerken. Vroeger was het kleed ook nog behangen met kostbare juwelen. Deze zijn gestolen in 1975. De dieven zijn nooit gepakt, tot woede van alle eilandbewoners, gelovig of niet.

Op feestdagen wordt de Madonna enkele uren buiten de kerk getoond, maar dan zonder de kledij. Tijdens de Fiesta de la Virgen del Pino in de zomer maakt het beeld traditiegetrouw een pelgrimstocht naar Las Palmas waar het ook op veel belangstelling kan rekenen.

Simón en Teresa

De voorvaderen van María Teresa Rodríguez del Toro, echtgenote van de Venezolaanse vrijheidsstrijder Simón de Bolivar, waren afkomstig uit Teror. Hoe zij en andere adellijke families in de 17e en 18e eeuw leefden is te zien in Casa Museo de los Patrones de la Virgen del Pino, een charmant oud herenhuis en museum op het kerkplein (zo. t/m vr. 11-18 uur, zo. 10-14 uur). Het gebouw is nog steeds eigendom van een vooraanstaande familie en geeft een goed beeld van de Canarische bouwstijl en wijze van inrichting aan de hand van een interieur met antiek meubilair en dergelijke.

Neem ook even een kijkje op het lieflijke Plaza Teresa de Bolivar schuin tegenover de kerk, met een fontein en een borstbeeld van SImón de Bolivar die Zuid-Amerikaanse landen wist los te maken van het Spaanse bewind. Teresa was zijn eerste vrouw.

Omgeving van Teror

Aan de GC-23 richting Arucas passeer je Finca de Osorio, Tel: 928 630 090, een educatief centrum in een voormalig landbouwgebied. Op het terrein liggen boomgaarden en een laurasilvabos. Je kunt er picknicken of wandelingen maken over een paar goed onderhouden voetpaden, bijvoorbeeld naar de top van de Pico de Osorio voor een mooi uitzicht. Het terrein is dagelijks geopend maar officieel alleen toegankelijk op afspraak voor groepen.

Maspalomas Resort by Dunas

Maspalomas Resort by Dunas (voorheen Dunas Maspalomas Suites&Resort) is een populair kwaliteitsresort, ruim opgezet omringd door prachtige tropische tuinen, nabij de palmenoase...

v.a. 622 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Teror, de Balkonstad en Gran Canaria