Het Hoge noorden

Swipe

San Mateo Ixtatán

Deze plaats ligt op ruim 2500 m hoogte. Hier bewerkt men zwart zout uit een lokale waterbron en Ixtatán betekent dan ook ‘bij de zoute wateren’. Aan dit zout wordt geneeskracht toegeschreven.

De inheemse man draagt hier, evenals de mannen in andere dorpen van dit departement, een ‘capixayo’ (wollen tuniek) over de rest van de kleding, vanwege het koele bergklimaat. Heel bijzonder zijn de huipiles van de vrouwen; ze bestaan uit 4 lagen katoen met geborduurde ronde en stervormige patronen op een meestal rode achtergrond. De motieven bedekken alleen het bovenste gedeelte van de huipil. Het borduren werd vroeger met een benen naald gedaan. De geborduurde onderdelen van deze huipiles worden als tafel- en wandkleden verkocht of er worden schoudertassen van gemaakt.

Als je vanaf de markt heuvelafwaarts loopt, kom je in het centrum van San Mateo, waar een schitterende, oude kerk staat waar allerlei rituelen plaatsvinden. Precolumbiaanse overblijfselen van grafheuvels en een balspelplaats liggen tien minuten van het dorp verwijderd, achter een school. Men spreekt hier Chuj en Spaans. Slechts weinig reizigers bezoeken deze afgelegen plaats, waardoor je vriendelijk ontvangen zult worden. Op donderdag en zondag is er markt en op 21 september een fiesta. Je kunt overnachten in het zeer eenvoudige Pensión El Aguilar, maar je moet wel eigen beddengoed meenemen.

10 prachtige bestemmingen in San Mateo Ixtatán en Guatemala