Het kustgebied

Swipe

Mtwara

Wat over Lindi werd geschreven geldt bijna onverkort voor Mtwara. Was Lindi echter het administratieve centrum gedurende de Duitse periode, Mtwara was de zuidelijke hoofdstad onder het Britse bewind. De stad telt ruim 96.000 inwoners en ook in de omgeving vindt u diverse historische plaatsen. In de nabijheid bevinden zich bijvoorbeeld de restanten van de beruchte Mikindani slavengevangenis. De haven ligt aan alle zijden beschut.

U kunt in Mtwara en in de omgeving ervan kennismaken met het Makonde volk en van hen leren hoe u het beste figuren uit hout kunt snijden. Het Makonde houtsnijwerk is wereldberoemd. U kunt het ook kopen in Dar es Salaam, maar het is natuurlijk veel leuker (én veel goedkoper) het zelf bij de Makondes te gaan halen.

De omgeving van Mtwara kent veel landbouw en de industrie ter plaatse is daarop afgestemd. Zo is er een fabriek waar cashewnoten van hun vrucht worden ontdaan, verder worden bewerkt en verpakt. Er zijn vele boomgaarden waar cashewnoten verbouwd worden. De noot groeit buiten de vrucht en ook de vrucht is eetbaar. De smaak laat zich het beste met perzik vergelijken, de geur is bijna identiek.

Mtwara heeft geen direct aangrenzende stranden, het dichtstbijzijnde ligt ongeveer 2 kilometer van de stad. Niettemin is Mtwara voor een strandvakantie bijzonder geschikt. De accommodatieprijzen zijn laag en de onderkomens zelf voldoen aan alle redelijk te stellen eisen. Ook het duurste hotel, Mtwara Beach, aan het strand gelegen (en dus enkele kilometers buiten de stad) is verhoudingsgewijs goedkoop.

Mtwara bereikt u het gemakkelijkst met de lijndienst van Air Tanzania, maar er zijn diverse alternatieven, het ontbreekt ook in het zuiden van Tanzania niet aan transportmogelijkheden. Het probleem is echter dat het als gevolg van de toestand van de wegen, een tijdrovende aangelegenheid is.

10 prachtige bestemmingen in Mtwara en Tanzania