Het kustgebied

Swipe

Sadaani wildreservaat

• Oppervlakte: 1100 km2
• Te bereiken vanuit: Bagamoyo of Dar es Salaam (evt. vanaf Zanzibar)
• Beste bezoektijd: januari/februari en juni t/m augustus
• Diersoorten o.a.: olifanten, buffels en leeuwen
• Vogelsoorten: meer dan 250 soorten, veel zeevogels
• Landschap: ruig terrein
• Verblijfsmogelijkheden: luxe tentenkampen en kampeerplaatsen
• Bijzonderheden: alleen met 4WD te bezoeken

Het is niet eenvoudig om het park te bereiken. Het is mogelijk om in Dar es Salaam of op Zanzibar een vliegtuig te charteren, maar dit is tamelijk kostbaar. Vanuit Dar vertrekt driemaal per week een reguliere busdienst, die in ongeveer vier uren het park bereikt. De laatste 60 kilometer gaan over een onverharde weg. Hetzelfde geldt als u vanuit Tanga via Pangani het park bezoekt. Gedurende de regentijd is het park vrijwel onbereikbaar anders dan met een 4WD. Op uw weg erheen vanuit Dar ondervindt u al moeilijkheden bij het oversteken van de Wami rivier. Er is weliswaar een pontje, maar dat vervoert geen auto’s, zodat een plaats gevonden moet worden die geschikt is om er met de auto doorheen te rijden.

Het vroegere Sadaani wildreservaat werd in 2002 samengevoegd met diverse andere gebieden in de omtrek, waaruit in 2006 het Sadaani National Park ontstond. Het is van een geweldige schoonheid, de kustlijn is onbedorven. De natuur laat zich van haar beste kant zien en het vogelleven is er fantastisch. Er is waarschijnlijk geen ander park van waaruit u van zo dichtbij zeevogels kunt observeren. In het park kunt u het wild vanuit speciaal daarvoor geschikt gemaakte auto’s observeren, maar op enkele plaatsen mag u, mits begeleid door een gewapende ranger, ook te voet door het park. Er leven leeuwen en luipaarden in het park, terwijl de buffels evenmin tot een betrouwbare categorie wild gerekend mogen worden. Als u de oceaan ziet zult u direct een duik willen nemen. Niet doen! Er zijn olifanten in het water gesignaleerd. Het zal u evenmin moeite kosten om giraffes en zebra’s, gnoes, krokodillen of nijlpaarden te ontdekken. Gezien de aanwezigheid van de roofdieren, mag u er ook diverse soorten antilopen verwachten, w.o. waterbokken, hartebeesten en elandantilopen.

Het is ook mogelijk om vanuit het park boottochten te maken op de rivier Wami. Ontmoetingen met nijlpaarden en krokodillen zijn daarbij heel gewoon, maar oog in oog staan met de zeldzame groene schildpad aan de kust is een belevenis van de eerste orde. Een bezoek aan het vissersdorp Sadaani kan zeer interessant zijn. De geschiedenis ervan gaat terug tot in de vroege jaren van de 19e eeuw, toen het dorp nog een belangrijke handelspost was. Ruïnes van deze post zijn nog bewaard gebleven.

10 prachtige bestemmingen in Sadaani wildreservaat en Tanzania