Het meer Tonlé Sap

Swipe

Het meer Tonlé Sap

Tonlé Sap ofwel BoeungTonle Sap is het grootste meer van Cambodja en in het regenseizoen met een oppervlakte van 12.000 vierkante kilometer, een van de grootste zoetwater meren in Azië. In het droge seizoen is het meer slechts 2.500 vierkante kilometer groot. Het meer wordt in zuidoostelijke richting doorstroomd door de gelijknamige rivier, de Tonle Sap rivier die in de omgeving van Phnom Penh bij de zogenoemde Chactomuk samenstroomt met de Mekong rivier. Bijzonder is dat in het regenseizoen het waterniveau van de Mekong rivier tot zulke hoogte stijgt, dat het water in de Tonle Sap rivier terugvloeit naar het meer, zodat het meer van twee zijden wordt gevuld, een unieke op wereldschaal gebeurtenis die zich jaarlijks herhaalt. Het meer kent en zeer grote diversiteit in vogelsoorten (ruim 100 soorten) en vissoorten (ruim 200 soorten). Vandaar dat veel vogelliefhebbers (birdwatchers) zich naar dit meer begeven om de vogels te kunnen bekijken. In de Mangrovebossen vindt u verder krokodillen, schildpadden, otters, makaak-apen die op krabben jagen en andere diersoorten. U heeft een prachtig zicht op dit meer en haar bewoners vanaf de boot die tussen Battambang en Siem Reap vaart.

ChongKhneas

Bovendien zijn er allerlei bootexcursies (circa 20 US$ voor 2 uur, inclusief een bezoek aan een drijvend dorp; maximaal 15 personen per boot) vanuit de rivierhaven ChongKhneas, gelegen op slechts 15 kilometer van Siem Reap. Dit is tevens de plek waar u aan land komt als u de boot vanuit Battambang of Pnomh Penh neemt. Vanuit de haven kunt u per tuk-tuk (circa 9 dollar) of taxi (circa 12 dollar) naar het centrum van Siem Reap rijden. U moet de prijs vooraf afspreken met de chauffeur.

PrekToal Bird Sanctuary

Het PrekToal Bird Sanctuary is het belangrijkste vogelbroedgebied in Zuidoost Azië voor bedreigde vogelsoorten. Het natuurgebied strekt zich uit over 31.282 hectare water- en grondgebied. De beste tijd om de vogels te bewonderen is de droge tijd, van december t/m mei wanneer miljoenen vogels hier foerageren op hun reis verder Azie in.

Kampong Phluk

Op een afstand van 16 kilometer ten zuidoosten van Siem Reap liggen 3 paaldorpen,te midden van de Mangrove-bossen, die gezamenlijk Kampong Phluk worden genoemd. De huizen staan op 6 meter hoge palen die met name tijdens het droge seizoen goed zijn te zien. De ongeveer 3000 inwoners leven vooral van de vangst van garnalen. De nederzetting is zowel per boot vanuit ChongKhneas als over land bereikbaar.

Kampong Khleang

Kampong Khleang ligt op een afstand van 35 kilometer ten oosten van Siem Reap en wordt slechts zelden door toeristen bezocht. Dat maakt het , voor mij tenminste, een aantrekkelijk paaldorp om te bezoeken. De woningen staan hier op 10 meter hoge palen, een indrukwekkend gezicht in het droge seizoeb. In de regentijd verdwijnt het grootste deel van de palen onder het overstromende water. Het paaldorp kan zowel per boot vanuit DhongKhneas, als met een combinatie van taxi (route 6) en boot bezocht worden.

Rondreizen

Groepsrondreis Indochina

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja overnachten we in hotels die variëren van eenvoudig tot comfortabel. Dit is...

v.a. 2869.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Het meer Tonlé Sap en Cambodja