Het Meer van Genève

Swipe

Geneve

Het kanton Genève is een van de kleinste kantons van Zwitserland, maar waarvan de gelijknamige hoofdstad een van de belangrijkste politeike en finaciele centra van Zwoitserland is. Voltaire (die van 1755 tot 1763 in het Maison Delices woonde) heeft eens over de omvang van het kanton gezegd: `Als ik flink schud met mijn hoofd, bedekt het poeder uit mijn pruik het hele kanton'.

Tegenwoordig staat Genève bekend als een internationale stad: 24.000 mensen werken voor internationale organisaties, zoals de VN, WHO, het Rode Kruis, ILO, UNCTAD, ITU, CERN, EFTA, GATT en IATA; 35.000 mensen werken voor 128 diplomatieke vertegenwoordigingen; jaarlijks bezoeken 125.00 mensen een van de 2500 internationale conferenties, die onder meer gehouden worden in de conferentiecentra PALEXPO en CICG. Vandaar dat de regering van het kanton Genève zich sinds de 17de eeuw politie strikt neutraal opstelt. 

Twee stadsdelen Geneve

Waar de Rhône het Meer van Genève verlaat ligt de stad Genève (175.000 inwoners). De rivier verdeelt de stad in twee delen. In het Noorden ligt de nieuwere stad met als oudste deel de wijk St. Gervais. Hier bevinden zich onder meer het Maison Delices van Voltaire, het Palais des Nations en het Brunswick Monument, het mausoleum van Charles van Brunswick (18041873), promotor en weldoener van de stad. In het zuiden ligt de oude stad, met schilderachtige, hellende straten en pleinen met fonteinen. Hier veroverden de Romeinen in 120 n.Chr. een vestiging en ontstond later de middeleeuwse stad. Talloze bruggen verbinden de twee stadsdelen, waarvan de belangrijkste de Pont de Mont-Blanc is, die het laatste stukje van het meer overbrugt. Ernaast ligt aan de stadskant het Rousseauei land (Ile J.J. Rousseau) dat door een loopbrug met beide Rhöne-oevers is verbonden. Een bronzen beeld herinnert aan deze schrijver, die in Genève werd geboren.

Aan de kant van het meer spuit te midden van de havendrukte Europa's hoogste fontein 140 m de lucht in.

De oude stad

In het centrum van de oude stad staat de kathedraal Saint-Pierre, waarvan de oorsprong teruggaat tot de 12de eeuw. Na verscheidene branden werd de kathedraal in de volgende eeuwen herhaaldelijk verbouwd. In 1586, toen de Reformatie in Genève werd ingevoerd, namen de protestanten de kerk in gebruik. Tijdens de daarop volgende beeldenstorm gingen veel kunstwerken verloren. Toch is in het interieur Romaans en gotisch beeldhouwwerk (vooral aan de kapitelen) bewaard gebleven. In de 18de eeuw kreeg de kathedraal haar neoclassicistische fae;ade. De torens en de Maccabeeënkapel zijn het resultaat van een restauratie in de 19de eeuw. De kapel dateert oorspronkelijk uit 1405, maar werd vanaf de Reformatie tot de 19de eeuw voor wereldse doeleinden gebruikt.

In het interieur van de kathedraal zijn onder meer de kansel waarvan Calvijn sprak en fraaie glasinIoodramen te zien. Bijzonder is het houtsnijwerk in en boven de koorbanken. Rechts van het altaar en in de omgang rondom het altaar staan graftombes en grafmonumenten. In de Rohankapel (voor in de kerk, rechts) staat de zwartmarmeren tombe van graaf Henri de Rohan, gestorven in 1638. Een standbeeld van de graaf, met een bijbel in zijn hand, bekroont het hoofdeinde van de tombe. Naast hem liggen zijn vrouw Marqueri te de Sully en zijn zoon Tancrède. In een andere kapel bij de absis liggen sinds 1629 de stoffelijke resten van Emilie van Nassau, gravin van Portugal en dochter van Willem de Zwijger. Een van haar dochters ligt aan haar zijde (1649).

INFORMATIE KATHEDRAAL SAINTPIERRE. Geopend: dag. 9-19; kerkdienst: zo. 10; orgelspel: juni-sept. za. 18-19 uur.

Rechts van de ingang van de kathedraal voert een trap naar de archeologische opgravingen (Site Archéologique de SaintPierre) naast en onder de kerk. De geschiedenis van het gebedshuis begint in de 4de eeuw n.Chr., als de eerste christenen hier hun gebedsdiensten houden. Uit deze tijd stamt onder meer een bezienswaardig mozaïek.

INFORMATIE SITE ARCHÉOLOGIQUE. Geopend: di.-zo. 10-13 en 14-18 uur.

In het naast de kathedraal gelegen Auditoire de Calvin, een voormalige parochiekerk, onderwezen Calvijn, Beza en Knox de nieuwe leer, het calvinisme, die in Genève ontstond. In de nabijheid van de kathedraal staat het renaissancistische stadhuis uit de 16de eeuw. In het interieur leidt een lange opgang zonder treden naar de derde verdieping. In de Alabamazaal werd in 1864 de Geneefse Conventie, het eerste verdrag van het Rode Kruis, gesloten.

Place du BourgdeFour

Aan de zuidkant van de kathedraal ligt de Place du BourgdeFour op de plaats van het vroegere Romeinse forum. Hier staat onder andere het Palais de Justice (1712). Met zijn antiekzaken en talloze bistro's is het plein een van de gezellige trefpunten van de stad. Op het plein begint de Grand Rue, een smalle, nog middeleeuws aandoende straat met bezienswaardige huizen, kunsthandels, antiekzaken en boekwinkels. Op nr. 40 vindt men het geboortehuis van J.J. Rousseau (1712).

Place Neuve

Een steile straat leidt naar de grote Place Neuve, waar zich vroeger fortificaties bevonden. Hier staat het Musée Rath, een van de oudste musea van Europa. Het park Promenade des Bastions heeft er zijn beginpunt.

Hervorminqsmonument

Tegen de oude stadsmuur staat het 100 m lange Hervormingsmonument met de grote, ernstige gestalten van de vier hervormers uit Genève: Calvijn, Farel, Beza en Knox. Het in 1917 opgerichte monument bevat teksten en reliëfs betreffende de hervorming. Voor de vier beelden zijn de wapens aangebracht van Bern (links), Genève en Schotland.

De nieuwe stad

Aan de noordkant van de Rhóne begint de nieuwe stad langs de Quai de Mont Blanc, die uitloopt op de Quai de Wilson. Uitgestrekte parken liggen langs de oevers van het meer, waar talloze villa's en statige bomen staan. Voorbij de aansluitende parken Mon Repos en La Perle du Lac begint de Botanische Tuin, waarachter het Palais des Nations en het Musée Ariana staan.

Palais des Nations

Het paleis was de zetel van de Volkenbond tussen beide wereldoorlogen. Sinds 1946 (na de verplaatsing van de hoofdzetel naar New York) is het de tweede zetel van de Verenigde Naties.

Het gebouw heeft de vorm van een dubbel hoefijzer en herbergt niet minder dan 1600 kantoren en 34 vergaderzalen. Het terras biedt bij helder weer een uitzicht dat tot de Mont Blanc reikt.

INFORMATIE RONDLEIDINGEN. Op aanvraag bij het Visitor's Service.

Musea

In Genève zijn verscheidene interessante musea, met collecties op de meest uiteenlopende terreinen. Het belangrijkste is het kunsthistorische museum (Musée d'Art et d'Histoire), maar ook andere musea, zoals Petit Palais en Collections Baur, verdienen een bezoek.

Musée d'Art et d'Histoire: Dit museum bevindt zich in een indrukwekkend gebouw aan de Rue Charles Galland. Het belangrijkst en meest opvallend zijn de archeologische collectie en de schilderijenverzameling. Het beroemde altaarstuk van Konrad Witz uit 1444, met een voorstelling van de wonderbare visvangst, wordt beschouwd als de oudste bekende exacte weergave van een landschap in de Europese schilderkunst. Op de achtergrond zijn Genève en de Mont Salève te herkennen.

INFORMATIE MUSÉE D'ART ET D'HISTOIRE. Geopend: di.-zo. 10-17 uur.

Petit Palais: Het Palais is in feite een statig 19de eeuws herenhuis en bevat een unieke collectie 19de en 2oste-eeuwse schilderijen uit Frankrijk en andere Europese landen, variërend van impressionisme tot surrealisme.

INFORMATIE PETIT PALAIS. Geopend: di.-zo. 10-12 en 14-18, ma. 14-18 uur.

Collection Baur: Dit museum ligt niet ver van beide voorgaande musea. Het is gewijd aan de kunst van het Verre Oosten.

INFORMATIE COLLECTION BAUR. Geopend: di.-zo. 14-18 uur.

Musée International de la Croix Rouge et du Croissant-Rouge: Het museum van het Rode Kruis ligt vlak bij het Europese hoofdkwartier van de VN. In elf tentoonstellingsruimten schetst men een beeld van het doel en de geschiedenis van deze internationale organisatie.

INFORMATIE MUSÉE INTERNATIONAL DE LA CROIX ROUGE ET DU CROISSANTROUGE. Geopend: wo.-ma. 10-17 uur.

Musée d'Histoire Naturelle: Dit museum behoort tot een van de belangrijkste musea op natuurhistorisch terrein en heeft bijzondere aquaria, terraria en vivaria.

INFORMATIE MUSÉE D'HISTOIRE NATURELLE. Geopend: di.-zo. 10-17 uur.

Musée de l'Horlogerie: Het klokkenmuseum ligt vlak bij het natuurhistorisch museum. Er zijn veel fraaie Zwitserse klokken te bewonderen.

INFORMATIE MUSÉE DE L'HORLOGERIE. Geopend: wo.-ma. 10-17 uur.

Musée d'Ethnographie: Het etnografisch museum stelt een deel van zijn meer dan 50.000 voorwerpen van over de hele wereld ten toon.

INFORMATIE MUSÉE D'ETHNOGRAPHIE. Geopend: di.-zo. 10-12 en 14-17 uur.

Intituut et Musée Voltaire: In dit museum van oude muziekinstrumenten (vlak bij het Musée d'Art et d'Histoire) wordt de tentoonstelling van Europese instrumenten begeleid door een geluidspresentatie.

INFORMATIE INSTITUUT ET MUSÉE VOLTAIRE. Geopend: ma.-vr. 14-17 uur.

VERVOER GENÈVE

Boot: Vanaf de Pont SousTerre vertrekt dag. om 14.30 uur (do., za. en zo. ook 10 uur) een passagiersboot die de rivier de Rhöne op vaart tot aan de Verboisdam, de Peney Inn en het treinstation Russin. Voor de terugtocht naar Genève kunt u gebruik maken van de boot of de trein. Uiteraard zijn er ook bootverbindingen met alle havenplaatsen aan het meer.

Luchthaven: De internationale luchthaven Genève Cointrin heeft een directe treinverbinding met het treinstation Genève-Cornavin (frequentie: iedere 10 min.; reistijd: 6 min.).

Stadsvervoer: Het vervoer in de stad wordt verzorgd door trams en bussen.

Trein: Verbindingen met onder meer Lausanne (61 km), Montreux (86 km), Basel (260 km), Brig en Bern (152 km). De TGVtrein rijdt in 3,5 uur naar Parijs (518 km). Het treinstation Genève-Cornavin is het centrale station in Genève (rechteroever).

Festivals: Het meer vormt in de maand augustus het decor voor het grootste vuurwerk van Europa tijdens het Fêtes de Genève. Andere bekende festiviteiten zijn: het jazzfestival (okt.), het filmfestival (okt.), en de grote openluchtbioscoop Cinélac. Het filmscherm heeft een oppervlakte van 250 m2.

Omgeving Genève

De haven van Genève is het uitgangspunt van boottochten op het meer. Een interessante excursie kan worden gemaakt naar het op de zuidelijke oever gelegen Hermance, tegenover het noordelijke Coppet en vlak voor de Franse grens.

Hermance

Hermance heeft zijn middeleeuwse karakter goed bewaard. De plaats heeft een beneden en een bovenstad, waarvan de laatste wordt gedomineerd door de hoofdtoren van een kasteel uit het midden van de 14de eeuw. Op de weg naar Hermance kunt u in Cologny (waar in 1816 Byron verbleef) de Fondation Bodmer (Bibliotheca Bodmeriana) van de 18de-eeuwse literatuurhistoricus en ontdekker van het Nibelungenlied J.J. Bodmer bezoeken. Er is een grote collectie handschriften en wiegendrukken (boeken die voor 1501 gedrukt zijn). Voorts kunt u aantrekkelijke wandelingen maken in de wijnbergen in de omgeving van de stad en op de hellingen van de in Frankrijk gelegen Mont Salève.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Geneve en Zwitserland