Het Meer van Genève

Swipe

Lausanne

Lausanne werd door de Romeinen gesticht als Lousonna en is de hoofdstad van het kanton Vaud. De stad (130.000 inwoners) is op drie heuvels gebouwd en heeft zich geleidelijk uitgebreid richting het vroegere vissersplaatsje Ouchy. Hier ligt nu een lange en schaduwrijke wandelboulevard met hotels en villa's. De haven van Ouchy wordt druk bezocht door plezier en rondvaartboten. In het verlengde van de huidige boulevard, de Sentier du Bord du Lac, schreef Byron met uitzicht over het meer zijn De gevangene van Chillon. Om van de oude stad van Lausanne naar Ouchy te gaan, kunt u gebruik maken van een kabelbaan en van de metro.

Centrum

Het centrum van Lausanne wordt gevormd door het gebied rond de Place de la Palud. Hier staat het bezienswaardige stadhuis uit 1675. Iets ten zuiden van het stadhuis ligt de Place SaintFranc^ois. De gelijknamige kerk dateert oorspronkelijk uit de 13de eeuw, maar is sinds de 16de eeuw een aantal malen ingrijpend verbouwd. Ten noorden van het stadhuis ligt de Place de la Riponne en ten oosten van het stadhuis staat, op een heuvel, de kathedraal.

INFORMATIE WANDELTOCHTEN: door de stad, ma.-za. om 10 en 15 uur; vertrek vanaf de voorzijde van het stadhuis.

Palais de Rumine

De Place Saint-Francois is door een 180 m lang viaduct verbonden met Place de la Riponne, waar het Palais de Rumine (18981904) staat. Het gebouw herbergt nu de universiteit, de bibliotheek en het Musée Cantonale des Beaux-Arts. Hier staan werken tentoongesteld van 18de, 19de en 20ste-eeuwse schilders uit Zwitserland, zoals Ducros, Gleyre, Bo cion, Biéler, Valloton en Soutteren. Voorts kunt u hier schilderstukken vinden van de Franse schilders Courbet, Cézanne, Renoir en Degas.

INFORMATIE MUSÉE CANTONALE DES BEAUX-ARTS. Geopend: di. en wo. 11-18, do. 11-20, vr.-za. 11-17 uur.

In hetzelfde gebouw kunt u het Geologisch Museum vinden.

INFORMATIE GEOLOGISCH MUSEUM. Geopend: dag. 10-12 en 14-17 uur.

Het Munten Museum is onderdeel van de bibliotheek.

INFORMATIE MUNTEN MUSEUM. Geopend: ma.-vr. 10-12, di.-do. ook 14-17 uur.

Notre-Dame

De kathedraal Notre-Dame staat plaatselijk bekend als de mooiste gotische kerk van Zwitserland. Zij is gebouwd op de fundamenten van vroegere kerken uit de 6de eeuw en later. Met de bouw van de huidige kathedraal werd in 1173 begonnen en een eeuw later was het bouwwerk voltooid. Het kerkgebouw zou twee torens krijgen, maar door geldgebrek is er slechts één afgebouwd. De kerk is ingewijd door paus Gregorius X, die er Rudolf van Habsburg tot keizer kroonde. Het interieur heeft drie schepen met onder meer bezienswaardig houtsnijwerk in de koorstoelen. In het zuidelijk dwarspand van de kerk (transept) is een 13de-eeuws roosvenster aangebracht met afbeeldingen van de elementen, de seizoenen, de maanden en de tekens van de dierenriem. Aan de buitenzijde heeft de kerk een aantal fraaie portalen: bijvoorbeeld de Aposteldeur aan de zuidkant, met 13de-eeuws beeldhouwwerk; en de Montfalcordeur, oorspronkelijk uit 1517, in de westelijke gevel.

In de late 19de eeuw begon Violletle Duc met de restauratie van het kerkgebouw; tot op heden is de restauratie nog niet voltooid.

INFORMATIE NÓTRE DAME. Geopend: ma.-vr. 7-19, za. 8-19, zo. 11.30-19, s' winters sluit de kerk om 17.30 uur. De toren kunt u beklimmen: ma.-za. 9-11 en 13.30-17.30, zo. 14-17.30 uur ('s winters tot 16.30 uur). Rondleidingen: gratis rondleidingen om 10.30, 11.15, 15 en 15.45 uur.

In een voormalig bisschoppelijk huis, vlak bij de kathedraal, is het kathedraalmuseum gevestigd.

Ten noorden van de kathedraal staat het vierkante en massieve kasteel St. Maire, met vier hoektorens en een bezienswaardig interieur. Het kasteel fungeerde oorspronkelijk als zetel van de bisschoppen en de landvoogden uit Bern.

Olympisch Museum

Lausanne heeft voorts talrijke grote gebouwen, zoals het Maison de 1'Elysee (1783) en het Palais de Mon-Repos (1817), dat zich in het park Mon Repos bevindt. In het laatstgenoemde gebouw heeft Voltaire gewoond en was het Olympisch Museum gevestigd ter herinnering aan baron Pierre de Couber tin, de stichter van de moderne Olympische Spelen.

De stad Lausanne is tot op de dag van vandaag de internationale thuisbasis van het International Olympic Committee. In 1993 werd het nieuwe Olympisch Museum in het stadsdeel Ouchy geopend, direct aan de oevers van het meer. Het nieuwe Olympisch Museum richt zich op verleden, heden en toekomst van de Olympische Spelen. In de permanente collectie besteedt men aandacht aan de Griekse oudheid (de bakermat van de Spelen), baron Pierre de Coubertin, de Olympische gedachte en de verschillende takken van sport en de atleten. Het complex omvat verder een studiecentrum, een auditorium met 180 zitplaatsen, een kiosk en een café. INFORMATIE OLYMPISCH MUSEUM. Geopend: di-.za.9-12 en 14-18, zo., ma. en feestdagen 14-18, do. ook 20-22 uur.

In hetzelfde park staat een neoclassicistisch gebouw (1927) waarin het Zwitserse Bondsgerechtshof is gevestigd.

Musée de l'Art Brut

Ten slotte dient nog het Musée de l'Art Brut te worden genoemd, de gevarieerde verzameling van de schilder Jean Du buffet, die men heeft ondergebracht in de stallen van het 18de-eeuwse Chateau de Beaulieu.

INFORMATIE MUSÉE DE L'ART BRUT. Geopend: di.vr. 1012 en 1418, za. en zo. 1418 uur.

WEERBERICHT MEER LAUSANNE

Langs het meer staan knipperlichten die de watersporters waarschuwen voor slecht weer: als het oranje knipperlicht 40 maal per minuut knippert, betekent dit dat er binnen twee tot drie uur slecht weer op komst is; als het oranje knipperlicht 90 maal per minuut knippert, betekent dit gevaar; iedereen moet onmiddellijk de dichtstbijzijnde haven opzoeken.

VERVOER LAUSANNE

Auto: De weg van Vevey naar Lausanne gaat in westelijke richting en biedt uitzicht op het meer. Lutry heeft een bezienswaardig centrum. Men kan er de St. Martinkerk bezoeken, met rijke schilderingen, en het slot. Genève ligt op een afstand van 61 km ten westen van Lausanne.

Boot: Verbindingen vanuit de stadswijk Ouchy met alle havenplaatsen aan het meer (Evian-les-Bains in Fr.: 35 min.).

Bus: Verbinding met Moudon.

Luchthaven: Lausanne beschikt over een kleine luchthaven: La Blécherette.

Metro: Verbindingen tussen het stadscentrum en Ouchy (route Metro Ouchy: Centre Ville-Gare CFF-Montrion-Jordils-Ouchy), en tussen het stadscentrum en Renens CFF (Metro Ouest, via de universiteit en de technische hogeschool).

Trein: Treinstation CFF: Avenue de la Gare 43, CH1000 Lausanne. Verbindingen met Rennes, Morges, Nyon, Genève (39 min.), internationale luchthaven Genève-Cointrin (49 min.), Echallens, Bercher, Yverdon-les-Bains, Vevey, Montreux en Brig.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Lausanne en Zwitserland