Het midden: molens en kerken

Swipe

Antigua

Antigua is een van de grotere dorpen van Fuerteventura (3000 inwoners), gelegen aan de oostzijde van het Betancuria-massief.

Tot twee eeuwen geleden was het een levendig, dichtbevolkt landbouw- en handelscentrum, een passagepunt voor mensen, dieren en goederen op weg naar de havens aan de oostkust. In 1785 kreeg Antigua een eigen gemeentehuis en werd daarmee onafhankelijk van Betancuria waarmee het voortdurend wedijverde. In 1812 was Antigua zelfs voor eventjes de hoofdstad van het eiland, al was dat maar voor een jaar.

Nu is ‘t het administratieve centrum van het gelijknamige gemeentedistrict. Overdag is Antigua een stil dorp met niet meer dan de spreekwoordelijke halve man en een paardenkop tussen kleine witgekalkte woningen en een paar grotere oude herenhuizen met decoratief steenwerk. Veel inwoners werken in de hotels van Caleta de Fuste en zijn dus de hele dag afwezig. Dit doet allemaal niets af aan de charme van het plaatsje, met zijn kasseienstraten en een mooie plaza met bomen en bloemen.

Santa Maria de Antigua

Tegenover het moderne gemeentehuis aan het centrale dorpsplein staat de pittoreske dorpskerk, gebouwd in de bekende Canarische stijl met witte muren en donkere randen van basaltsteen langs de hoeken. Aan deze Santa Maria de Antigua is in drie verschillende periodes gewerkt en kent daardoor verschillende architectuurstijlen.

Het grootste deel stamt uit de 17e eeuw maar het bevat ook delen van de oorspronkelijke kapel, die twee eeuwen ouder is. De vierkante klokkentoren werd er pas in de 18e eeuw bijgebouwd. Binnen bevindt zich een prachtig houten mudejarplafond dat boven het altaar beschilderd is, zilverwerk en beschilderde houten beelden van San José en de Madonna van Antigua. Deze beelden zijn nog ouder dan de kerk zelf. Het voorportaal van de kerk wordt door de dorpelingen gebruikt voor vergaderingen en openbare bijeenkomsten.

De kerk is open voor bezichtiging (meestal alleen in de ochtend), evenals het religieuze museum dat ernaast ligt, Museo de Arte Sacro.

Molino de Antigua

Een bescheiden naam voor een van de leukste bezienswaardigheden van Fuerteventura, ongeveer een kilometer ten noorden van Antigua.

Rond een mooie gerestaureerde windmolen uit de 17e eeuw waar vroeger gofio werd gemalen is een cultureel centrum ingericht. Hierin bevindt zich een museum over de eilandcultuur (vooral het molenaarsambacht komt aan bod), een filmzaal, een expositieruimte en een leuke winkel met kunstnijverheid (ajour borduurwerk, manden, houtsnijwerk, tin, sieraden en aardewerk met Majos-motieven). De opbrengsten komen geheel ten goede aan de makers.

Te midden van de aantrekkelijke en piekfijn verzorgde cactustuin is in de oude graanopslag café/restaurant El Molino gevestigd. Dit is een ontwerp van César Manrique, de bekende kunstenaar van Lanzarote. Restaurant en museum zijn geopend 9.30 tot 17.30 uur; Tel: 928 878041. Op zondag en maandag gesloten.

Omgeving Antigua

De vele windmolens in de omgeving van Antigua getuigen van de periode dat dit een belangrijk landbouwcentrum was. Ze roepen meteen het beeld op van de onhandige Spaanse Don Quichote die zinloos de strijd aanging met dergelijke molens.

Verlaat je Antigua in zuidelijke richting dan passeer je halverwege de weg naar Tiscamanita het boerendorp Valles de Ortega. Neem ten zuiden van dit dorp de afslag naar de FV415 en je komt langs de Ermita de San Roque (1740) met een kleurrijk interieur, een leuke plek om even halt te houden. Verderop aan deze weg ligt de Savimax aloë vera-plantage (winkeltje, rondleidingen, Tel: 928 878779).

Keer terug naar de hoofdweg (FV20) en reis verder naar het zuiden. In het gehucht Agua de Bueyes staat de kerk van Nuestra Señora de Guadalupe (1733), atypisch opgetrokken uit bakstenen en tegels. Portretten van San Antonio de Padua en San Juan Bautista sieren het interieur. Wie liever de benen wil strekken kan van Antigua naar Betancuria wandelen, een pittige maar leuke tocht (6 km) waarbij 350 meter hoogteverschil overwonnen moet worden. De route loopt via Degollada de la Villa.

Windmoleninformatiecentrum

Wie het naadje van de kous wil weten over de windmolens kan 9 km ten zuiden van Antigua terecht in het dorpje Tiscamanita bij het Centro de Interpretacíon Los Molinos, Tel: 928 851400, gesloten op zondag en maandag.

Het museum is gevestigd in een oude woning en schetst een goed beeld van de Fuerteventuriaanse molencultuur, van de prehistorische handmolen (nog tot in de 20e eeuw gebruikt) tot de hedendaagse windturbine. Ook hier staat een oude windmolen waar te zien is hoe het graan gemalen werd (demonstraties als er voldoende wind staat). Je kunt er ook gofio kopen. Mocht je tijd hebben, maak dan ook nog even een wandelingetje door dit dorp, een van de meest traditionele van het eiland.

La Ampuyenta

Klein dorp ten noorden van Antigua met de ommuurde Ermita de San Pedro de Alcántara (1782), een van de mooiste kerkjes van het eiland dankzij een rijk interieur met schilderijen en (wand)beschilderingen.

In dit plaatsje staat ook Casa Museo Dr. Mena. Dokter Tomás Mena y Mesa (1802-1868) was Fuerteventura’s illustere geneesheer, specialist in tropenziekten. Mena liet geld na om een ziekenhuisje te bouwen. Het resultaat was pas klaar in 1931 maar werd nooit als ziekenhuis gebruikt, wel als school. Museo Dr. Mena is gevestigd in het mooie 19e-eeuwse landhuis van de dokter. Dit pand behoorde jarenlang tot de Alfaro-familie, nazaten van Dr. Mena, en wordt daarom ook wel Casa Alfaro genoemd. In 1999 werd het gekocht door het eilandbestuur om er een museum van te maken. Je krijgt er een beeld van het leven der betere burgers in de 19e eeuw. Geopend: 9.30-17.30 uur, gesloten op maandag. Gratis toegang.

10 prachtige bestemmingen in Antigua en Fuerteventura