Het midden: molens en kerken

Swipe

Caleta de Fuste

De grote, gezinsvriendelijke vakantieplaats Caleta de Fuste ligt slechts zeven kilometer ten zuiden van het vliegveld van Fuerteventura. Het wordt soms ook El Castillo genoemd. Dit vanwege de wachttoren Torre de San Buenaventura, gebouwd in 1743 om stropende piraten af te slaan die hier gemakkelijk aan land konden komen. Het geeft dit stadje een eigen blikvanger.

Caleta de Fuste ligt centraal aan de oostkust en vormt zo een handig uitgangspunt voor mensen die de bezienswaardigheden in het noorden, midden en zuiden van het eiland willen bezoeken. Jammer genoeg heeft het plaatsje geen oorspronkelijk stadshart waardoor je soms het ‘Canarische gevoel’ mist. Pluspunt is het goudgele, aangelegde strand van Caleta (Spaans voor ‘inham’) aan een hoefijzervormige baai met kalm water dat lang ondiep blijft, ideaal voor jonge kinderen en beginnende windsurfers. Zwemmers kunnen bij eb echter geen kant op.

In zowel de oudere als nieuwe delen van de stad zijn de straten schoon, er is vrij veel groen en hoogbouw is nergens te bekennen. Er zijn twee golfbanen.

Oriëntatie

Het leven in Caleta de Fuste speelt zich af op het water en rond het strand dat een hoog ‘emmertje-schepje’-gehalte heeft. Kinderen kunnen een ritje op een kameel maken en er zijn waterfietsen en kajaks te huur. Achter dit strand liggen talloze restaurants, bars en winkels in (half)overdekte winkel- en uitgaanscentra.

Op de brede Avenida del Castillo zijn ook een paar supermarkten en klinieken gevestigd en ter hoogte van CC El Castillo ligt het Hipo Park met springkussen, ‘fun house’, trampolines en andere attracties (tegen betaling). Gaan we weer terug naar de kust dan zijn aan het linkeruiteinde van het strand de torre en de donkere vuurtoren te onderscheiden met daaraan grenzend de moderne jachthaven, Puerto Castillo. Voor duik- en snorkelexcursies, waterskiën, windsurfen of het boeken van een boottocht moet je hier zijn. Er is ook een drijvend Oceanarium met vissen en zeehonden.

Aan het andere uiteinde van het strand ligt een stukje rotsig niemandsland. Als je daaroverheen klautert kom je bij het aangelegde strand van de Sheraton- en Elba-hotels . Daarnaast is ook het Atlantico-winkelcentrum te vinden met daarachter de grootste golfbaan van Fuerteventura.

Aan de overkant van de grote weg ligt Montaña Blanca (192 m) ook wel ‘Chipmunk Mountain’ genoemd. Deze naam komt van de grond- eekhoorns die in de omgeving van Caleta gewillig uit de hand eten. Caleta de Fuste groeit verder deze heuvel op, met vakantievilla’s en timeshare-complexen in strak aangelegde, terrasvormige nieuwbouwwijken. Centraal hier natuurlijk ook een centro comerciale als oriëntatiepunt: CC Montecastillo.

10 prachtige bestemmingen in Caleta de Fuste en Fuerteventura