Het midden: molens en kerken

Swipe

Omgeving Caleta de Fuste

Nieuwe vakantiewijken

Vanaf de jachthaven van Caleta de Fuste loopt een lange promenade langs de rotsachtige kust naar het jonge vakantiedorp met de bejaarde naam: Nuevo Horizonte, op sommige kaarten ook Costa Antigua genoemd. Je wandelt in ongeveer een halfuur van de ene plaats naar de andere, of neem voor een paar euro een taxi. Fietsen kan ook: er is een fietsstrook langs de promenade.

Nuevo Horizonte/Costa de Antigua heeft een nogal verwarrend stratenplan en accommodaties in het ‘hogere segment’. Een strand is nergens te bekennen. Mensen lijken zich er te verstoppen in hun (tweede) woningen of een van de all inclusive hotels. Er wordt nog druk gebouwd dus misschien heeft het nog wat tijd nodig om tot leven te komen. Een paar restaurants, supermarktjes en Britse pubs zijn er al wel.

Het zoutmuseum van Saliñas del Carmen

Zoutwinning leverde vroeger een belangrijke bijdrage aan de economie van Fuerteventura maar speelt nu vrijwel geen rol meer. Eén zoutwinningsgebied uit 1900 is echter in ere hersteld en functioneert als vanouds, zij het op bescheiden schaal. Verlaat Caleta de Fuste in zuidelijke richting en neem de eerste weg links na de golfbanen. Je kunt er ook over het strand in een uurtje naartoe wandelen.

Bij het naderen van de zoutvelden valt meteen een reusachtig walvisskelet op, hoog op een standaard. Het spoelde aan bij Corralejo met een visnet om zijn bek gewikkeld – het arme dier was van de honger omgekomen. Het skelet staat te midden van een intrigerende lappendeken van honderden rechthoekige zoutvelden, van elkaar gescheiden door kiezelpaadjes. Langs de randen liggen heuveltjes zout te schitteren in de zon.

Het zout wordt op traditionele wijze gewonnen door gebruik te maken van het natuurlijk verdampingsproces. Via een opening komt zeewater een groot bassin binnen vanwaar het over de kleinere ‘pannen’ verdeeld wordt. Dit gaat via een ingenieus systeem van goten en buizen. Vervolgens krijgt het water de gelegenheid te verdampen waarna ruw zeezout overblijft. Zout van Fuerteventura ging vroeger naar markten in Europa en Zuid-Amerika, tegenwoordig wordt het verkocht aan restaurants, souvenirwinkels en supermarkten op het eiland zelf.

De Saliñas del Carmen zijn opgenomen in het openluchtmuseum El Museo de la Sal. Begin binnen in het informatiecentrum waar van alles verteld wordt over de zoutwinning van de Canarische Eilanden in heden maar vooral verleden toen zout nog een onmisbare rol speelde in de scheepvaart. Er is een winkeltje bij waar zakjes zout en dergelijke te koop zijn. Daarna kun je buiten een rondje om de zoutpannen lopen en vervolgens het pad volgen naar het kalme dorpje Las Saliñas. Ga daar in de doolhof van straten met witte huisjes op zoek naar Los Caracolitos (e), een eenvoudig maar uitstekend restaurant met uitzicht op de zoutvelden en de zee. Een geschikte plek om een uitstapje aan het Zoutmuseum af te sluiten met een vers visje, paella of mosselen waar je je vingers bij aflikt. Geopend 12-18 uur, zondag gesloten, Tel: 928 174242.

10 prachtige bestemmingen in Omgeving Caleta de Fuste en Fuerteventura