Het midden: molens en kerken

Swipe

Vega de Río Palmas

In het groenste dal van Fuerteventura ligt het lieflijke Vega de Río Palmas, een van de mooiste plekjes van het eiland. De huizen van het dorp liggen onder palm- en dennenbomen te midden van groene tuinen, opvallend in de verder zo schaars begroeide omgeving. De naam Río verwijst naar de bergstroom die vroeger door de vallei liep en ooit heel waterrijk was. In die tijd was het landschap nergens sappiger dan hier.

De Bethencourt en zijn gevolg marcheerden begin 15e eeuw langs de rivier het land in, en eindigden bij Betancuria. Nu is het water vrijwel opgedroogd en loopt er alleen in de winter nog wel eens een klein stroompje door het diepste deel, net genoeg om de palmen en cactussen in leven te houden.

Bedevaartsoord

Hoog in Vega staat het mooie en voor de eilanders belangrijke bedevaartskerkje Nuestra Señora de la Peña (1666).

Vega de Río Palmas werd een pelgrimsstadje nadat het verdwenen beeldje van de Madonna van Peña op miraculeuze wijze werd teruggevonden in een rotsspleet. Bij de Moorse piratenaanval van 1593 (waarbij de kerk net als die in Betancuria werd verwoest) was het beeldje zo goed verstopt dat niemand het meer had kunnen terugvinden. Meer dan een eeuw bleef het onvindbaar tot op zekere dag een monnik een ingeving kreeg en voilá, daar was het weer!

Het albasten beeldje, slechts 23 cm hoog, is het oudste dat op het eiland te vinden is. Het zou door De Bethencourt persoonlijk zijn meegebracht uit Spanje. De maagd staat nu mooi te wezen achter het altaar in de uit rood zandsteen opgetrokken kerk. Indrukwekkend is het hoge altaarstuk, beschilderd in heldere kleuren en versierd met veel goud onder een bewerkt houten plafond. De kerk is dagelijks te bezichtigen om 11-13 uur en 17-19 uur, behalve op maandag. Wil je een mis bijwonen dan kan dat op zaterdagavond, vanaf 18 uur.

Wandelroute

Aan de westzijde van het dorp loopt een bekende wandelroute (5 km, circa twee uur) door de Barranco de las Peñitas. Het beginpunt ligt nabij de bushalte. Volg het pad langs de noordelijke kant van het diep uitgesleten ravijn naar Ermita de Virgen de Peña, het witte kapelletje dat tegen een flank van de barranco ligt. Deze kapel markeert de plaats waar het verloren gewaande Mariabeeldje werd teruggevonden. In het kapelletje is deze geschiedenis weergegeven op een schildering.

Dat deze plaats veel bezoek krijgt van gelovigen is goed te zien aan al het offerwaar eromheen. Naast de ermita ligt een vrijwel verdroogd stuwmeer Presa de las Peñitas waar het een gekwetter en gekwaak van jewelste is dankzij vogels en kikkers die er komen om te broeden. Vooral vanaf een afstandje (het uitkijkpunt aan de hoofdweg ten zuiden van Vega de Río Palmas bijvoorbeeld) is goed te zien dat het stuwmeer droogligt en begroeid is met bomen en struiken.

Na de kapel houdt het pad al snel op en kun je teruglopen via dezelfde route.

10 prachtige bestemmingen in Vega de Río Palmas en Fuerteventura