Het Middengebergte (Sredna Gora)

Swipe

De vallei van de Thracische koningen

Ten noordwesten van Kazanlâk bevindt zich een vallei waar men meer dan 1500 Thracische graven (mogili) aantrof. Het wordt ‘de vallei van de Thracische koningen’ genoemd, hoewel lang niet alle graven bestemd waren voor koningen. Een aantal ervan bevat echter zeer waardevolle zaken en aanwijzingen over het leven van de Thraciërs, maar misschien nog wel meer over het sterven van dit machtige en artistieke volk.

Men hoopt ook meer te weten te komen over bepaalde tekens die de Thraciërs gebruikten. Behalve hun alfabet, waarvan men denkt dat daarover voldoende bekend is, zijn er nog tekens waarvoor men geen verklaring heeft. Men gaat er nu van uit dat het volk niet alleen een alfabet had, maar dat er ook nog tekens waren waarachter mededelingen schuilgingen, tekens die een complete boodschap inhielden. Vele graven zijn nog niet geopend en het ministerie van Cultuur twijfelt ook over het nut daarvan.

Anderzijds is men zeer beducht voor grafschenners, want nog steeds worden er graven door onverlaten geopend en leeggeroofd. Een viertal grafkelders die dateren vanaf de 5e eeuw v.Chr. is opengesteld voor het publiek en geïnteresseerden bezoeken ze doorgaans allemaal omdat op die manier het compleetste beeld ontstaat over de wijze waarop men met de doden omging. Ook wordt dan duidelijk dat niet alle graven gelijk zijn. Een graf kan de vorm hebben van (of ingericht zijn als) een Griekse tempel, maar een graf kan ook bestaan uit een enkele simpele grafkelder.

U kunt niet zomaar een graftombe bezoeken, dit wordt allemaal geregeld via het museum van Iskra, waar u zich minimaal drie dagen voor uw voorgenomen bezoek dient te melden. Dat kan ook telefonisch via (00359)  0431-63 762 of 63 741. De prijs die u voor een excursie langs de graven moet neertellen is afhankelijk van het aantal personen met wie en het aantal graven dat bezocht wordt. Men rekent dus een prijs per persoon en per graftombe.

In hetzelfde gebied, even ten zuiden van Karlovo, ontdekte men in 2000 de grootste graftombe die men tot nu toe op de Balkan aantrof. De vondst zal nog enige jaren de aandacht van de wetenschappers opeisen.

10 prachtige bestemmingen in De vallei van de Thracische koningen en Bulgarije