Het Middengebergte (Sredna Gora)

Swipe

Karlovo

Als de naam Vasil Levski valt dan is de naam Karlovo niet ver verwijderd. Karlovo speelde weliswaar niet zo’n geweldig grote rol tijdens de revolutie tegen de Turken, Vasil Kântschev werd er wel geboren en Levski en Kântschev zijn nu eenmaal dezelfde persoon. Levski betekent leeuw en de leeuw is niet alleen het nationale symbool van Bulgarije maar ook de partizanennaam van Kântschev. Veel in de stad herinnert aan de grote verzetsheld (die de April-opstand niet meer meemaakte, hij werd in 1873, drie jaar voor het uitbreken ervan, gevangengenomen en geëxecuteerd).

Zijn geboortehuis is thans museum, er staat een standbeeld van hem en er is een Vasil Levski plein, alsmede een Levski straat. De stad is echter niet alleen ‘de geboorteplaats van’ het is vooral een centrum van de rozencultuur. In de omgeving van de stad zijn onafzienbare akkers waarop rozen worden gekweekt maar, zoals al uitgelegd, u hoeft er niet heen te gaan met dezelfde verwachting als waarmee u zich naar bijvoorbeeld de Keukenhof spoedt. Ook Karlovo heeft een rozenfestival, meestal op de dag voorafgaand aan dat in Kazanlâk. Deze festiviteiten zijn aanmerkelijk minder uitbundig, maar ze veranderen het mooie centrum van de stad in een uitgaanscentrum waar gezelligheid troef is.

Het zal u opvallen dat er een sterke rozengeur hangt, de fonteinen op het plein zijn voorzien van rozenolie-extract en u ziet veel mensen hun handen in het water wassen.

Sv. Nikolakerk

Als u Karlovo buiten het rozenseizoen bezoekt dan is een kijkje rond de Sv. Nikolakerk aan te bevelen waarin u fraaie fresco’s aantreft met een klokkentoren die tot de mooiste van het land wordt gerekend. Ook de moskee van Karlovo is het bekijken waard. Deze werd in 1485 gebouwd en het opvallende aan de moskee is dat het een loden dak heeft. Daaraan is de naam dan ook ontleend: Kurshum moskee. Ook in Karlovo zijn diverse museumhuizen waarvan het Vasil Levski museum uiteraard de meest bekende is. Als u veel wilt weten over het leven van de revolutionair dan is een bezoek aan dit museum een must.

Omgeving Karlovo

Het is het handigst om, nadat u een bezoek aan Karlovo gebracht heeft, even een uitstapje te maken in het berggebied dat zich ten zuidwesten van het Balkangebergte bevindt, en later weer terug te keren naar de Rozenvallei. Dat uitstapje kan best eens wat langer duren dan een dag. Er zijn fraaie steden, het landschap is mooi en bovendien zegt men dat de temperatuur in dit gebied het mildst is van alle streken in Bulgarije.

10 prachtige bestemmingen in Karlovo en Bulgarije