Het Middengebergte (Sredna Gora)

Swipe

Koprivshtitsa

Waarschijnlijk hebben de Turken er spijt van gehad dat ze Koprivshtitsa hebben gespaard, maar ze hadden er een goede reden voor. De stad was zeer welvarend en er was veel goud onder de bewoners. Goud dat verborgen bleef, maar waarvan de Turken wisten dat het er was en dus werd de stad een blijvende bron van inkomsten voor hen vanwege de belastingen die er geheven werden. Kleinvee en wol brachten de welvaart in de stad. Handelaren verkochten hun producten tot ver buiten de huidige landsgrenzen en ook al daarom wilden de Turken liever de stad met rust laten. Waar andere steden in de wijde omgeving werden uitgemoord en platgebrand, bleef Koprivshtitsa gespaard. Vanwege de welstand waren de inwoners van Koprivshtitsa in staat om een belangrijke financiële bijdrage te leveren aan de April-opstand van 1876.

De architectuur van het hedendaagse museumdorp laat nog veel zien van de manier waarop men in de Sredna Gora vroeger bouwde. Dankzij het feit dan de stad niet werd platgebrand zijn er nog zo’n 350 huizen uit de periode 1840-1870. In het etnografisch museum krijgt men een goede indruk over de wijze waarop men in die tijd leefde. U kunt zich, zwervend door de nauwe straatjes, nu nauwelijks meer voorstellen dat er in 1876 nog 12.000 mensen in de stad woonden, maar dat zegt wel veel over de economische terugval die Koprivshtitsa doormaakte.

Behalve in het museum zijn ook enkele beroemde museumhuizen, zoals het Aslekov huis, het Lyutov huis en het Debelyanov huis toegankelijk, vaak voorzien van schitterende schilderingen en decoraties, waardoor u een nog beter beeld krijgt. De Sv. Bogoroditsakerk mag evenmin overgeslagen worden. De kerk dateert uit 1817, maar werd, en dat had alles met godsdienst te maken, gedeeltelijk door de Turken verwoest. In de kerk bevinden zich prachtige iconen, waaronder enkele van Zahari Zograf.

Het internationale dans- en muziekfestival dat er elke vijf jaar wordt gehouden is wereldberoemd. Het laatste festival werd gehouden in 2010, het vindt dus plaats in elk jaar dat deelbaar is door vijf, dus 2015, 2020, enzovoort. Het is ook bij Nederlanders zeer populair. Behalve tijdens de festivals, is het zeer eenvoudig om een onderkomen te vinden in de stad. Soms komt u in een van de oude huizen terecht en het zal u verbazen hoe modern deze ingericht kunnen zijn. De lokale toeristenorganisatie is zeer actief en doet er van alles aan om de toerist binnen de gemeentegrenzen te houden. U vindt het kantoor van de organisatie op het centrale plein.

Byala Beach Resort

Een groot zwembad, een Spa Center, fitness, restaurants en bars en entertainment; alle ingrediënten in het Byala Beach Resort zijn aanwezig voor...

v.a. 499 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Koprivshtitsa en Bulgarije