Het Middengebergte (Sredna Gora)

Swipe

Kotel

Enkele kilometers ten noorden van Zheravna ligt Kotel, na Chiprovtsi het belangrijkste Bulgaarse centrum voor het weven van kleden in allerlei maten. Wat de in Kotel gemaakte kleden direct herkenbaar maakt zijn de kleuren: zwart, rood, blauw en groen. Al sinds de 17e eeuw weeft men hier kleden, niet alleen van schapenwol, maar ook van geitenhaar, vooral in vroeger dagen een zeer gewild product vanwege de enorme slijtvastheid. De industrie ontstond omdat Kotel in die tijd op de handelsroute lag tussen Constantinopel en de Donau. De Turkse kooplieden brachten de kunst van het weven in de stad en lange tijd werd de industrie dan ook door Turken gedomineerd. Nog steeds zijn veel weverijen in handen van Bulgaren met Turkse voorouders. U kunt een kijkje nemen in de tapijtweverij die gevestigd is in de vroegere Galatan school.

De oude stad Kotel

De oude stad, althans wat daar na de brand in 1894 van overbleef, is fraai gerestaureerd en behoort tot de openluchtmusea die Bulgarije rijk is. U hoeft er geen toegangsprijs voor te betalen. Mensen die slecht ter been zijn kunnen zich er beter niet al te ver in de oude stad begeven, de straatjes zijn pittoresk, maar de keien liggen zo ongelijk dat het voor hen vrijwel ondoenlijk is om er op de been te blijven.

Beroemdheden

Kotel heeft tal van beroemdheden voortgebracht en is daar trots op. De in heel Bulgarije geëerde revolutionair Georgi Sava Rakovski (1821-1867) werd er geboren. Hij wordt algemeen gezien als de grondlegger van de revolutie tegen de Turken en hij was de leider van de eerste guerrillagroep die in 1867 van zich deed spreken. Hij was trouwens ook een van de weinige revolutionairen die een natuurlijke dood stierf. Hij maakte de oorlog tegen de Turken niet meer mee, maar zijn ideaal leefde voort. Ook de animator van de Bulgaarse boekdrukkunst, Sofroni Vrachanski, en de schrijver Neofit Bozveli werden in Kotel geboren, evenals de taalkundige Stefan Bogoridi. Laatstgenoemde was de eerste christelijke Bulgaar die door de Turkse sultan in zijn huis werd bezocht toen deze een probleem had met een officieel document dat in de Franse taal was gesteld. De Bulgaarse militair en revolutionair Marko Levinski is eveneens geboren in Kotel. 

Izvorite park

Als u in Kotel bent moet u ook zeker een bezoek brengen aan het prachtig aangelegde Izvorite park. Het park dankt zijn naam aan de nabijgelegen bronnen. Het water bubbelt op zoveel plaatsen uit de grond dat de stad er zelfs zijn naam aan dankt. Kotel laat zich het best vertalen als: borrelende heksenketel.

Bingo Bulgarije 4*

Boek nu de supervoordelige BINGO 4* All Inclusive vakantie naar Bulgarije. De manier om voordelig op vakantie te gaan. Je kunt nu...

v.a. 354 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Kotel en Bulgarije