Het Middengebergte (Sredna Gora)

Swipe

Panagyurishte

Een van de centrale plaatsen tijdens de voorbereiding tot de Aprilopstand (1876) is het 30 kilometer ten zuidwesten van Koprivshtitsa gelegen dorp Panagyurishte. Om die reden werd het dan ook door de Turken platgebrand, de herinnering daaraan wordt op tal van plaatsen levend gehouden. Zo is een deel van de muurschilderingen in de Sv. Bogoroditsakerk die ook veel van de brand te lijden had, in geblakerde toestand gehouden. Even buiten het centrum vindt u het monument ter nagedachtenis aan de opstand en in veel museumhuizen, doorgaans vroegere huizen van verzetshelden, wordt de geschiedenis vanuit diverse gezichtspunten uit de doeken gedaan. U heeft een goed uitzicht over het stadje vanaf de Monument Hilltop. 

Raina Knyaginya museumhuis

Het meest opvallendst is het Raina Knyaginya museumhuis. Hier wordt het verhaal verteld over de verzetsheldin die in de woning werd geboren. Als jong meisje was ze de vaandeldraagster van rebellen die vanuit de stad opereerden. De Turken die haar gevangen namen noemden haar ‘knyaginya’, wat zoveel betekent als ‘prinses’. Ze werd overgebracht naar Plovdiv waar ze werd gemarteld. Uiteindelijk werd ze naar Rusland verbannen vanwaar ze na de bevrijding terugkeerde. Ze werd onderwijzeres in Veliko Târnovo. In het huis wordt nog een vlag tentoongesteld met het opschrift ‘vrijheid of dood’. Het is niet de vlag die ze droeg tijdens de tijd dat ze zich bij de rebellen had aangesloten, de tentoongestelde vlag vervaardigde ze zelf in 1901. In de tuin van het huis ligt ze begraven, samen met haar moeder en haar vader die óók omkwam tijdens de Aprilopstand.

Goudschat van Panagyurishte

Het stadje haalde echter recentelijk het wereldnieuws met de vondst van de zogenoemde ‘goudschat van Panagyurishte’ in 1949, een van de belangrijkste vondsten uit de Thracische periode. De schat werd gedateerd in de 3e eeuw voor het begin van onze jaartelling (zie ook de geschiedenis van de kunst). De goudschat, die te bewonderen is in het Nationaal Historisch Museum in Sofia (Boyana), reisde ook mee de wereld rond tijdens de tentoonstelling ‘het goud van de Thraciërs’.

10 prachtige bestemmingen in Panagyurishte en Bulgarije