Het Middengebergte (Sredna Gora)

Swipe

Sliven

De stad staat in de eerste plaats bekend vanwege de grote industriële bedrijvigheid. Dat is al jaren zo en Sliven nam ook vaak het voortouw als het ging om nieuwe industriële ontwikkelingen. Al in 1834 werd hier de eerste textielfabriek gevestigd en over de grondlegger ervan, Dobri Zhelyazkov, doen vele anekdotes de ronde. Hij stond bekend als ‘de oude baas’ en hij richtte zijn eerste fabriek in met weefgetouwen die hij in onderdelen vanuit Rusland in balen wol het land in smokkelde. Toen hij ze echter in Bulgarije kon vervaardigen groeide de industrie als kool en Sliven werd van zo grote betekenis voor het land dat men de stad ‘het Manchester van Bulgarije’ ging noemen.

Vandaag de dag kent Sliven meer industrie en behalve de fabricage van (synthetische) textielvezels zijn de glas- en houtindustrie belangrijke steunpilaren voor de industrie. Ook de wijnbouw wordt steeds belangrijker, vooral de witte wijnen zijn een gekend exportproduct, met name naar Groot-Brittannië. Verder kent men er elektrotechnische industrie waarin de fabricage van gloeilampen een belangrijke plaats inneemt en machinebouw. Het dal ten oosten van Sliven is vermaard vanwege de teelt van perziken. Als de vruchten rijpen levert dit een kleurig plaatje op. Het dal staat bekend als: ’de vallei van de perziken’.

Hadzhi Dimitâr (Hadzji Dimitur)

Sliven wordt weinig door toeristen bezocht, soms wordt het als overnachtingsplaats gebruikt door mensen die vanuit Sofia naar de Zwarte Zeekust reizen. De bekendste inwoner van Sliven, Hadzhi Dimitâr, werd maar 28 jaar oud en organiseerde vanuit Roemenië guerrilla-activiteiten tegen de Turken. Dimitâr werd bij toeval door een Turkse patrouille gedood en zijn metgezel en mede-organisator, Stefan Karadzha, werd gevangengenomen en in Rousse door ophanging om het leven gebracht.

Aan het leven van Dimitâr is een huismuseum in de stad gewijd. De Turken hebben Sliven al in de middeleeuwen een keer platgebrand en wie nu in het gezellige centrum van de stad wandelt ziet daar uiteraard niets meer van. Toch was er een overlevende die vandaag de dag nog recht van lijf en leden de voetgangerszone siert. Het is een meer dan 1000 jaar oude eik die de brand overleefde.

Sliven, natuur en bergen

Vanuit Sliven kunt u tochten maken in het omliggende gebergte. De bergen in het noorden staan bekend als ‘de blauwe rotsen’, een natuurverschijnsel dat vroeg in de morgen en tegen zonsondergang de bergen blauw kleurt. U kunt met een stoeltjeslift naar de top van de berg Tyulbeto. Op de berg zijn enkele overnachtingsmogelijkheden. De natuur is er ongerept, een ideaal gebied voor wandelaars en rustzoekers. Er zijn tal van paden aangelegd, maar de verder is alles wat groeit en bloeit met rust gelaten. De weelderige plantengroei waar zich duizenden vlinders in ophouden is een van de trekpleisters van dit wondermooie gebied.

Sol Marina Palace

Het 4-sterren hotel, Sol Marina Palace is een uitstekende plek voor een onvergetelijke zomervakantie in Bulgarije. Op het dak van het hotel...

v.a. 444 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Sliven en Bulgarije