Het Middengebergte (Sredna Gora)

Swipe

Velingrad

In het hartje van de Rhodopen ligt Velingrad, een van de meest geliefde plaatsen in Bulgarije als het gaat om geneeskrachtige bronnen. Velingrad bestaat uit enkele samengevoegde dorpen (Kamenitsa, Lâdzhene en Chepino) waar in hoofdzaak pomaken wonen. De plaats kreeg in 1948 de huidige naam ter nagedachtenis aan de verzetsheldin Vela Peeva. De meer dan 70 bronnen die in drie concentraties in het dorp opwellen zijn goed voor ruim 9000 liter bronwater per minuut. De oudste baden dateren uit de 16e eeuw en behalve dat u zich in de badhuizen kunt melden om onder deskundige begeleiding aan uw gezondheid te werken, kunt u ook gebruikmaken van een zwembad met hetzelfde heilzame water. Er zijn enkele sanatoria die zich uitsluitend richten op mensen die genezing zoeken. Bovendien bevinden zich op veel plaatsen kranen waar u zoveel water kunt tappen als u maar hebben wilt.

Het dorp is ook geliefd vanwege het klimaat. Hoewel het op ruim 700 meter hoogte ligt, ligt het zeer beschermd door bossen (die zorgen voor de enige andere industrie van het stadje: hout en meubelen) en zelfs de winters worden er als ‘mild’ bestempeld. In de zomer is vooral het vroegere Chepino een belangrijke bestemming. Hier vindt men een van de grootste concentraties bronnen en het ligt vlak bij een meer in de omgeving waarvan het fijn wandelen is, terwijl in het meer gevist en op het meer gefietst kan worden. Het dorp zelf heeft trouwens ook een leuk centrum met uiteraard een verkeersvrij voetgangersgebied.

Zou men van Velingrad door willen rijden naar Bansko dan voert de weg door een prachtig landschap en naast de weg rijdt de enige smalspoorverbinding die Bulgarije nog rijk is. Er rijden zes treinen per dag tussen Pazardzhik en Dobrinishte met vele stops, o.a. in Avramovo, het hoogste treinstation van de Balkan op 1267 meter hoogte. De rit is ook leuk als dagtrip vanuit Pazardzhik.  

Bingo Bulgarije 4*

Boek nu de supervoordelige BINGO 4* All Inclusive vakantie naar Bulgarije. De manier om voordelig op vakantie te gaan. Je kunt nu...

v.a. 354 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Velingrad en Bulgarije