Het Middengebergte (Sredna Gora)

Swipe

Zheravna

De met de voorzijde op het zuiden gerichte huizen in Zheravna dateren uit de 17e, de 18e en vooral uit de 19e eeuw. Ze hebben een opvallende afwijking ten opzichte van de architectuur in de omliggende plaatsen: ze zijn opgetrokken uit hout en de daken hangen ver over. Anders dan bij de traditionele bouw uit die tijd zijn ze gedekt met dakpannen en niet met platte stenen. Meer dan 300 huizen uit die periode zijn bewaard gebleven.

De huizen van Zheravna

Zheravna, ruim 20 kilometer ten noorden van de weg Sliven-Bourgas, wordt ook wel ‘Klein Plovdiv’ genoemd. Vroeger behoorden de huizen toe aan rijke handelaren, een aantal ervan is ingericht als museumhuis.

Huis van Jordan Jovkov

Zo kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het geboortehuis van de bekende Bulgaarse schrijver Jordan Jovkov (1880-1937), onder andere bekend van het boek ‘De legendes van de Stara Planina’ (ook in het Engels uitgegeven).

Huis van Sava Vilaretov

U vindt er ook het huis van de opvoedkundige Sava Vilaretov, vormgever aan het Bulgaarse onderwijs. Het houtsnijwerk aan zijn gerenoveerde huis is een (school)voorbeeld van de aandacht die men vroeger voor details had. Ook in de huizen vindt men dat terug. Veel kamers zijn fraai gedecoreerd en de tapijten op de vloer bewijzen de kunst van de tapijtwevers in het naburige Kotel. In de tuinen vindt u onveranderlijk een (meestal onderkelderd) bijgebouw waarin de keuken, een bakplaats en een drankstokerij zijn ondergebracht.

Opal Hotel

Het Opal Hotel hebben wij speciaal voor jou geselecteerd, het hotel is namelijk voorzien is van comfortabele kamers en een leuk zwembad....

v.a. 357 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Zheravna en Bulgarije