Het noordelijk merengebied

Swipe

Het noordelijk merengebied

De steden San Martín de los Andes en Junin de los Andes, de meren Lacár en Huechulafquen en het nationale park Lanín

Het noordelijk merengebied in het noordwesten van Patagonië grenst aan het Andesgebergte en loopt van de stad San Martín de los Andes richting het noorden langs de Chileense grens naar het stadje Caviahue. Dit hele gebied ligt in de provincie Neuquén. 

Een van de eerste bewoners waren Mapuche- en Puelches-indianen. Maar al in 1552 kwamen hier jezuïeten vanuit Chili over de Andes naar dit gebied. In 1860 liet een Franse advocaat zich tot koning van de Araucanen (de Mapuche-indianen) kronen en kreeg de naam Orélie Antoine I. Hij wilde hiermee proberen de indianen te beschermen tegen de blanke heerschappij. Het mocht helaas niet baten, want in 1878 drong generaal Roca het koninkrijk der Araucanen binnen om uit naam van de republiek ‘...een handvol wilden met geweld te onderwerpen...’. Er leven nu nog een kleine tienduizend oorspronkelijke Mapuche-indianen in deze provincie, vrijwel allemaal in reservaten. Eind 19de eeuw kwamen veel immigranten uit Zwitserland, Zuid-Duitsland en Noord-Italië zich hier vestigen. Logisch, het landschap kwam veel overeen met Midden-Europa. En zo intregeerde de cultuur van Midden-Europa hier met de Argentijnse en niet voor niets wordt San Martín de los Andes ‘Klein Zwitserland’ genoemd. Je ziet het aan de huizenbouw en je merkt het aan het eten; kaasfondue of Sauerkraut op z’n Argentijns! 

 

Dit merengebied telt één nationaal park en dat is rondom de vulkaan Lanín. Het heeft prachtige meren, uitgestrekte bossen en is een paradijs voor sporvissers en wandelaars. Rondom de stad Neuquén zijn op veel plaatsen resten van dinosaurussen gevonden, zelfs van de grootste ter wereld. In het plaatsje Plaza Huincul kun je deze bewonderen. Noordelijker gaat het merengebied veranderen in een vulkanisch landschap, waar je kunt baden in geneeskrachtige bronnen van de vulkaan Copahue bij het gelijknamige dorpje. 

10 prachtige bestemmingen in Het noordelijk merengebied en Argentinië