Het noordelijk merengebied

Swipe

Junin de los Andes en omstreken

In de vallei van de Rio Chimehuin ligt het stadje Junin de los Andes. Eigenlijk was het een fort, dat in 1883 gebouwd werd tegen de aanvallen van de indianen. Nu is het een gezellig stadje met zo’n 8.000 inwoners. De faciliteiten zijn goed en dat moet ook, want zowel ‘s winters als ‘s zomers komen er steeds meer toeristen. Maar het blijft nog steeds een rustig stadje, waar niet veel te beleven valt. Door de vele rivieren en meren in de omtrek is het hier een waar vissersparadijs. Daarom wordt Junin in deze provincie de hoofdstad van de forel genoemd. De RP 234 loopt door het stadje en heet hier Boulevar J. M. Rosas en met Av. San Martín en Calle Padre Milanesio zijn dit de belangrijkste straten. 

Padre Milanesio was een pater salesiaan (1843-1922) en een van de belangrijkste personen uit dit gebied. Hij ligt begraven in een mooie kerk, Iglesia Nuestra Señora de las Nieves, op de hoek van Ponte en Don Bosco. Deze kerk met zijn blauw glazen voorportaal en aparte toren werd speciaal voor de milleniumwisseling gebouwd. 

Een aardige wandeling is naar Via Christi in een bosrijk gebied aan de rand van het stadje. Op dramatische wijze wordt aldaar de kruisweg van Christus in beelden vertolkt. Je wandelt door een uitgebreid bos van voornamelijk araucaria- en dennenbomen, waar 15 levensgrote beelden het lijden van Christus vertolken. Alle beelden zijn uitgebeeld als Mapuchemensen en ook door deze gemeenschap gemaakt. Vanaf Plaza San Martín loop je Av. Antartida Argentina helemaal uit en links tegen de heuvels is de ingang van het park (je komt vlak ervoor langs hotel San Jorge). 

In de laatste week van januari is de jaarlijkse Fería y Exposición Ganadera. Dit zijn allerlei festiviteiten zoals een grote veemarkt en een gauchoparade. Rond de 14de februari is er een belangrijk feest: Fiesta del Puestero, met parades, veel folkloremuziek en ‘s avonds in de straten een grote Fería de los Artesanos en asados (grote barbecues). 

Lago Huechulafquen en Paimún 

Lago Huechulafquen ligt 55 km ten westen van Junin de los Andes en heeft twee zijmeren (brazos); Paimún en Epulafuen. Het is een van de mooiste meren van het gebied en dat komt ook omdat de vulkaan Lanín steeds op de achtergrond aanwezig is. 

Je neemt de RP 23 richting Aluminé en direct voor de politiecontrole is er een afslag, de RP 49 naar Huechulafquen. Al in 1551 werd dit meer door de eerste Spanjaarden beschreven en in 1649 waren bij Lago Paimúm de eerste veldslagen tussen de Spanjaarden en de Mapuche-indianen. Vlak voor het meer neem je rechts de afslag RP 61 richting Puerto Canoa. Je hebt nu al een prachtig zicht over Lago Huechulafquen én in de verte de vulkaan Lanín. De weg (RP 61) langs het water wordt omringd door een mooi bos van voornamelijk lenga’s en enorme varens. 

In de zomermaanden (dec.-feb.) zie je overal de bloem notros in volle bloei met zijn rode kleur. Deze mooie rit eindigt bij het eerste strandgedeelte Bahia Cañicul waar een goede camping is (open van november t/m april). 

Daarna kom je uit bij Puerto Canoa, een vissersparadijs, want er zwemmen in dit meer de grootste forellen ter wereld. Er is een aanlegsteiger waar een boot vertrekt voor een fraaie tocht over de meren (alleen tussen jan.-maart).

De catamarán José Julian vertrekt om 13 en 16 uur. 

Verder is er een confitería en iets ervoor een zeer goed hotel, Huechulafquen, waar je ook kunt lunchen. Als je de weg verder volgt kom je vanzelf bij Lago Paimún. Daarvoor heb je nog een prima hotel, Hostería Paimún. Schuin er tegenover staat een grappig houten kapelletje met een koperen koepel, gebouwd voor en door de Mapuche-indianen in de omtrek. Als het weer meezit heb je rechts een prachtig zicht op de vulkaan Lanín (3776 m). 

Wandeltips

Er zijn in deze omgeving enkele interessante wandeltochten uitgezet. Bij Puerto Canoa is een guardaparque (parkwacht) en zij kunnen je vertellen waar de paden beginnen. Zo is er daarvandaan een aardige wandeling van 2 uur naar de watervallen, el Saltillo. Of vanuit Bahia Cañilcul is er een stevige, maar prachtige wandeling naar Cerro El Chivo. Reken tussen de 5 à 7 uur. Je wandelt grotendeels door het bos en de paden zijn behoorlijk steil. Maar het resultaat is wonderschoon, want je komt op een hoogte van ruim 2000 m. Kijk wel goed naar de pijlen van de aangegeven route en meld je wel aan bij de guardaparque voor je vertrekt.

Elke dag is er vanuit San Martín en Junin de los Andes 2 x daags een bus naar Lago Huechulafquen en Paimún (Empresa Airen). 

Lago Tromen 

62 km ten noordwesten van Junin de los Andes ligt het meer Lago Tromen, niet ver van de vulkaan Lanín (3776 m) in een schitterend gebied. Lanín betekent in de Mapuche-taal, ‘dood door verstikking’. En deze vulkaan behoort tot de mooiste van Zuid-Amerika. 

Niet ver ervandaan is de grensovergang, Paso Mamuil Malal, op een hoogte van 1253 m en tussen juni en oktober moeilijk te berijden vanwege de sneeuw. Je gaat van Junin via de RP 23 richting Aluminé. Op een gegeven moment neem je links de PR 60 richting het meer. Nu is het nog een dikke 50 km. Deze weg gaat door een prachtige vallei met een enorm bos van araucariabomen. Onderweg heb je stops (miradors) om te kunnen genieten van het panoramische uitzicht. 

 

Halverwege, langs de Rio Malleo, staat een goed maar prijzig hotel, San Huberto. Eenmaal bij Lago Tromen aangekomen bevind je je bij de grens tussen Argentinië en Chili. Bij de guardaparque kun je informatie krijgen over de beklimming van de vulkaan. Er is een pad, dat leidt naar de CAJA refugio (een hut van de Andinoclub) op 2800 m hoogte. Een wandeltocht naar de refugio is zeker in een dag te doen en de moeite waard, maar alleen met een permissie mag je naar boven.

 Dagelijks gaat er een bus vanuit Junin de los Andes naar Paseo Tromen. Reisbureau Alquimia, Padre Milanesio 840, verzorgt de reis ernaartoe. Bij de guardaparque is Camping Agreste Lanín aan de rand van het meer en die heeft goede voorzieningen (gesloten na Pasen tot december). Permissie voor de beklimming van de berg kun je krijgen in Junin de los Andes bij de Club Andino in Padre Milanesio 596 in lokaal 12. Of in San Martín de los Andes bij Intendencia de P. N. Lanin tegenover Plaza San Martín op Emilio Frey 749. 

10 prachtige bestemmingen in Junin de los Andes en omstreken en Argentinië