Het noordelijk merengebied

Swipe

Villa la Angostura

Weer zo’n Alpendorpje, alsof je niet weg bent uit Europa. Het is de eindhalte van de route, Ruta de los Siete Lagos. Het telt 3000 inwoners en het leeft helemaal van het toerisme, wat duidelijk te zien is.

Het stadje Villa la Angostura, gebouwd in 1932, ligt aan de voet van de Cerro Bayo (1782 m) vlak bij het schiereiland Quetrihue. In de Mapuche-indianentaal betekent dit: ‘waar arrayanbomen zijn’. Want op dit schiereiland is een bos met zeer zeldzame bomen nl. de arrayanbomen (Mycreugnella apiculata). Als je niet van drukke toeristische steden houdt is het vriendelijke stadje Villa la Angostura in het merengebied een goed alternatief (82 km van Bariloche). Het centrum heet El Cruce en daar zijn de meeste hotels en restaurants. Het ligt enkele kilometers van het meer Nahuel Huapi. De hoofdstraat is Av. Los Arrayanes. Je merkt het wel aan de mensen en de grote villa’s, hier komen de welgestelden van Argentinië en voornamelijk de porteños (bewoners van Buenos Aires) hun vakantie vieren. Toch komt het heel vriendelijk over en ik denk dat het ook komt door de omgeving. De lucht, de rust, het licht is wat Villa la Angostura zo aantrekkelijk maakt. En de prijzen van veel hotels zijn best betaalbaar. 

Een flinke wandeling is naar beneden richting het meer van Nahuel Huapi, daar wordt deze wijk La Villa genoemd. Je kunt met de stadsbus, maar ik zou die 3 km naar beneden lopend doen, want onderweg laat ik je een prachtig huis zien en je loopt grotendeels door een enorm bos. Bij de splitsing bij het ACA servicestation neem je Av. Nahuel Huapi naar beneden. Je komt dan eerst langs het restaurant Tinto Bistro dat gerund wordt door de broer van onze prinses Máxima, Martinez. Halverwege de wandeling is rechts wat verscholen in de bocht, Capilla La Asunción, een houten, strakgevormde kapel. Ontworpen door dé architect van deze streek, Alejandro Bustillo in 1932. Deze man heeft dit stadje architectonisch vormgegeven, want zijn broer werd in 1934 de eerste directeur van het nationale park Nahuel Huapi en wilde hier zijn hoofdzetel. Maar aan de overkant staat het mooiste huis uit de omgeving, ook door Bustillo ontworpen, el Messidor, en gebouwd in 1942. 

Je loopt eerst een flink stuk de laan op en vanzelf kom je bij dit ‘Franse kasteeltje’. Het is rustiek gelegen en omringd door een enorme tuin. Het was eerst een familiehuis (voor zijn oudste zuster), thans is het een buitenverblijf van de (provinciale) overheid. 

Nu is het niet ver meer naar La Villa, waar bij de rotonde links de muelle (de steiger) is voor een boottocht naar het nationale park Los Arrayanes en als je rechts ingaat na zo’n 100 meter kun je links het nationale park in voor een wandeling naar hetzelfde park. De wandeling is zeker aan te raden, want terug kun je met de boot, maar het is wel...12 km! Onderweg zijn er miradors (uitkijkposten) waar je beeldschone foto’s van de omgeving en het meer kunt nemen (voor meer informatie onder omgeving van Villa la Angostura). 

Omgeving van Villa la Angostura 

Een mooie wandeling is naar de Mirador Belvedere. Het is een klim van 3 km waar je op 1700 m hoogte een schitterend uitzicht hebt over Lago Nahuel Huapi, de bergen en beneden het Hotel Correntoso. Vlak erna is de Cascada Inacayal,een waterval van ruim 50 m. Je gaat van het toeristeninformatiebureau via de Av. 7 Lagos richting het noorden en bij Calle Cacique Antriao (bij Hostería Las Cumbres) sla je rechts af naar boven. Dan staat het aangegeven. 

 

Een andere prachtige wandeltocht, die zeker de hele dag duurt is naar het schiereiland Quetrihue en het nationale park Los Arrayanes. Aan de zuidkant van dit schiereiland zie je de beroemde Bambi-bomen zoals iemand ze noemde. Deze locatie heeft als inspiratie gediend voor Walt Disney’s Bambi-films, want de boomschorsen zijn kaneelbruin met witte vlekken. Deze bomen groeien alleen hier en er is in dit bos niet één hert te bekennen. De meeste bomen zijn meer dan 300 jaar oud (voor een uitgebreid overzicht van dit park). Reken op een goede 3 à 4 uur wandelen en de eerste kilometers zijn het zwaarst omdat je omhoog gaat. Vertrek zo vroeg mogelijk, als je wilt genieten van de rust (park open om 9 uur), want als de touroperators komen dan kan het flink druk worden (in de zomermaanden). Een leuk alternatief is met de mountainbike er naartoe. De eerste kilometers zijn moeilijk, vanwege het zandpad, de boomstronken, én de wandelaars. Maar dan is het een fantastische fietstocht door het bos.

In de zomer vaart 3 x dag een catamarán van de pier (muelle) naar het nationale park Los Arrayanes (2,5 uur). Je kunt bij Hotel Angostura (een paar honderd meter links van de pier) met de boot Huemel II meevaren, deze gaat minder frequent. 

Rondreizen

Groepsrondreis Antarctica

Deze groepsreis Antarctica is een gemakkelijke reis naar een moeilijk gebied. De ultieme kans om vanaf een comfortabel schip dit extreme continent...

v.a. 14999.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Villa la Angostura en Argentinië