Het noorden

Swipe

De omgeving van Jinotega

Een mooie dagtrip vanuit Jinotega is een bezoek aan het gewest -Austurias met z’n gemeenschappen Monterey, El Domingo en Asturias (26 km). Het kunstmatige meer Apanás is goed voor vissen, varen en zwemmen. De ruim één uur durende rit met de lokale bus naar Asturias voert je door een vallei langs bergen, bananenbomen, koffieplantages. En uiteindelijk ook langs het stuwmeer Lago Apanás. Vraag of je uit kunt stappen bij de weg naar Monterey. Vanaf de bushalte is het een klein half uur teruglopen naar de opvallende spillway of ‘overloop’ van het stuwmeer, de Morning Glory. Drie minuten lopen ná de halte ligt aan de rechterkant de weg richting Monterey. Of vraag naar Puente Arenal, de brug die over de bergbeek Arenal loopt. Het is een uur wandelen naar deze gemeenschap met zo’n 600 inwoners. Onderweg passeer je aan de linkerkant een weg die leidt naar een groepje huizen. Iets verderop ligt een kerkhof op een heuvel. Het pad stijgt en daalt maar de beloning op de toppen is een prachtig uitzicht: glooiende heuvels bedekt met gras, suikerriet, mangobomen, kool, guave, en het meer van Apanás. Er zijn nog geen hospedajes in de dorpjes maar (betaald) logeren zal geen enkel probleem zijn. En zo zal ook een willekeurige automobilist je niet laten staan als je naar de bushalte teruglift. Ieder uur passeert er een bus naar Jinotega; de laatste om 17.00 uur.

Dezelfde bus rijdt langs verschillende plekken waar je Cerámica Negra, het zwarte keramiek, kunt kopen. De streek staat erom bekend. Het proces waarbij de handgemaakte artikelen op een speciale manier zwart worden afgebakken, werd voor het eerst hier toegepast. Veel shops liggen direct aan de weg. Vraag de chauffeur te stoppen als je ergens wilt uitstappen.

San Rafael del Norte

San Rafael del Norte heeft naast een Sandinomuseum en een fraaie kerk ook een mooie wandelomgeving, vooral oostelijk van het dorp. De bus vanuit Jinotega stopt op de hoek van het Parque Central, bij comedor El Ciprés.

Vraag daar naar de beheerder van het Sandinomuseum, Tomás Herrera Zeledón. Het museum, officieel Museo del Ejercito Defensor de la Soberania Nacional, heeft geen vaste openingstijden. De beheerder is altijd bereid om de deuren te openen. Je kunt hem wat córdoba’s voor de moeite geven. Het kleine museum is een nagedachtenis aan de patriotten die hebben gestreden voor de soevereiniteit van hun vaderland. Te zien zijn voorwerpen gebruikt in deze strijd tegen de nationale garde en de VS, en foto’s van strijders. Het dorp was de uitvalsbasis voor Sandino en zijn medestrijders, waaronder zijn vrouw Blanca Estella Aráuz. Blanca bediende de telegraaf. Deze staat nog in een van de kamers. Het museum was de woning van Blanca en haar familie en diende als centrale commandopost voor de guerrilla’s. Blanca overleed vlak na de geboorte van hun dochter in 1933. Je vindt het huis aan de hoofdstraat, net achter het Parque Central.

La Iglesia San Rafael Arcanjel is een barok bouwwerk met een bijzonder interieur in voornamelijk roze en lichtblauw. De binnenkant van deze kerk aan het plein is opgesierd met murals over het leven van Christus. Aan het houten plafond hangen kleine kroonluchters. Ook de ramen zijn niet ongekleurd gebleven. Ze geven het interieur, samen met de lichtval door de koepel boven het altaar, een bijzondere, bijna gezellige sfeer. Let op San Rafael in het glas-in-lood boven de entree. De muurschilderingen dateren uit de jaren zestig en sommigen herkennen bekende personen in de bijbelse taferelen. Ook is Juan Diego afgebeeld. Hij zou Maria ooit in levende lijve gezien hebben. Als bewijs gaf zij hem een schaal met rozen.

Tegenover de kerk op het Parque Central staat een standbeeld van de belangrijke padre Odorico D’ Andrea (1916-1990). De be-heerder van het Sandino-museum, Hérrera, heeft nog met hem gewerkt. Hij kan uitgebreid vertellen over deze bijzondere man. De padre wendde zijn familiefortuin aan voor goede werken in San Rafael. Na zijn dood werd het geld dat nog beschikbaar was helaas verdonkeremaand door zijn opvolgers.

Vanaf het plein een blok of vijf noordwaarts begint aan de rechterkant een weg naar de heuvel met zijn tombe. Er is ook een kapel. De brede en lommerrijke weg naar boven is opgedeeld in plateaus. Dat maakt het voor de meesten mogelijk de tombe te bereiken. Vanaf de heuvel heb je een fraai uitzicht over de vallei en een deel van de stad.

Hospedaje y cafetería Racia ligt één blok vanaf het park richting Jinotega, schuin tegenover de benzinepomp. Een kamer met ge-meenschappelijk sanitair is C30 per persoon; voor een kamer met douche, toilet en tweepersoonsbed betaal je C90.

In het derde blok vanaf het plein in de andere richting zit hospedaje Casita San Payo met drie verschillende, mooie kamers voor C200, C220 en C300; één persoon betaalt C100.

10 prachtige bestemmingen in De omgeving van Jinotega en Nicaragua