Het noorden

Swipe

Estelí

Estelí en haar omgeving lagen vele malen in het middelpunt van strijd. Het begon al in de koloniale tijd met aanvallen van stammen uit het oosten en Engelse piraten. In de jaren dertig van de twintigste eeuw bestreden Sandino en zijn rebellen de Nationale Garde van Somoza vanuit de omringende bergen. En tijdens de revolutie in de jaren zeventig en tachtig werd er opnieuw bitter gevochten door sandinisten en Contra’s.

De stad en haar omgeving hebben duidelijk last van een veranderend klimaat. De afgelopen jaren waren extreem droog met 2004 als uitschieter. De bonen- en maïsoogst waren toen geen succes. De Río Estelí staat al droog vanaf orkaan Mitch in 1998 en in de bedding groeien inmiddels flinke bomen.

De negentiende eeuwse kerk op het Parque Central is een van de mooiste en best onderhouden in Nicaragua. De stad is dan ook een van haar rijkste.

In Estelí gaat op maandag t/m zaterdag een luchtalarm als tijdsein om 6.00 en 12.00 uur en op zondag als speciale evenementen aanvangen.

Vraag na hoe veilig het is op straat in de avonduren; bij tijd en wijle zijn er jeugdbendes actief.

Bezienswaardigheden

La Galería de Héroes y Mártires is een galerie en monument voor de voornamelijk jonge mensen die het leven lieten in de revolutionaire strijd. Foto’s van hen hangen aan de muren en hun moeders zijn graag bereid het trieste verhaal erbij te vertellen. Verder zijn er voorwerpen uit de strijd en persoonlijke zaken tentoongesteld. De moeders regelen ook uitstekende Spaanse taalles en verblijf bij gastgezinnen. Deze vrouwen op leeftijd runnen de galerie op een vrijwillige basis en een donatie stellen ze dan ook zeer op prijs. Geopend van 8.00 tot 17.00 uur met een middagpauze tussen 12.00 en 14.00 uur. In het eerste blok zuid vanaf de zuidoosthoek, rechts.

Naast de galerie zit het museo de Historia y Arqueología, een klein museum waar archeologische vondsten en voorwerpen uit de revolutie te zien zijn. De openingstijden zijn op maandag en woensdag van 8.00 tot 12.00 en op dinsdag, donderdag en vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur.

Naast het museum, om de hoek, is La Casa de Cultura gevestigd. Hier organiseert men, zoals gebruikelijk in Nicaragua’s cultuurhuizen, allerlei culturele activiteiten; van dans- tot schilderlessen en tentoonstellingen van lokale kunst.

Naast het internetcafé op het Parque Central ligt een kantoor van het FSLN, de sandinistische partij. Als je Spaans spreekt is het leuk om eens een vergadering van de enthousiaste jeugdafdeling bij te wonen. Iedere maandagavond om 18.00 uur.

Tabacos valle de Jalapa is een sigarenfabriek waar gerold en verpakt wordt; geopend op maandag t/m vrijdag van 7.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 17.00 uur. Meld je aan bij het hoofdgebouw aan de Pan-Amerikaanse snelweg, vanaf de noordoosthoek vier blokken noord, vijf oostwaarts.

10 prachtige bestemmingen in Estelí en Nicaragua