Het noorden

Swipe

Jinotega

Op ruim duizend meter hoogte in een mooie vallei en omgeven door bergen ligt de ‘eeuwige stad’. De plaats die ook wel ‘de stad van de onvergankelijke mannen’ wordt genoemd, dankt zijn benamingen aan de gezonde leefomgeving in oude tijden. De oorspronkelijke bewoners kwamen zowel van de Caribische kust (Sumos of Chontales) als uit het westen (Choroteganos) en cultiveerden fruit, maïs, cacao en bonen. Toen eind achttiende eeuw de Spanjaarden de stad innamen, vond een scheiding van bevolkingsgroepen plaats. De kolonisators streken neer in het zuiden van de stad en de oorspronkelijke bewoners in het noorden. Deze scherpe scheiding werd opgeheven na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1821; de grond en commercie waren toen niet alleen meer in handen van Europeanen en een dringende reden tot conflict werd daarmee weggenomen. In 1851 werd Jinotega verheven in de categorie Valle.

De regio’s Jinotega en Matagalpa zijn van oudsher koffieproducerende gebieden en het product staat internationaal bekend om zijn hoge kwaliteit. Vanwege de activiteit is het leuk om deze regio’s in de koffieoogsttijd, van december tot en met februari, te bezoeken.

In de tijd van Sandino en de Contra-oorlog is hier zwaar gevochten. De bergen vormden een goede uitvalsbasis voor zowel de rebellen als de Contra’s. Sandino woonde onder andere in San Rafael del Norte, een plaatsje niet ver van Jinotega.

De stad ligt 168 km ten noorden van Managua tussen de bergketens Dariense en Isabelia. Er heerst een aangenaam klimaat met een temperatuur van rond de 21° C en af en toe wat regen. In de omgeving liggen een paar kunstmatige meren, Lago Apanás, El Dorado en Asturias. Lago Apanás is een stuwmeer dat Somoza in 1964 liet creëren. De turbines van de waterkrachtcentrale genereren 35% van Nicaragua’s energie. De inheemse bevolking die in het gebied leefde, is nooit schadeloos gesteld. Inmiddels claimen zij de grond en eisen een financiële genoegdoening.

Op 3 mei wordt El dia de la Cruz gevierd, ter ere van het beschermende kruis dat op de heuvel naast de stad staat. Vanaf 28 april tot en met 6 mei organiseert men allerlei festiviteiten. Men gelooft dat het kruis kwade geesten uit de buurt houdt. Het staat op een hoogte van 500 m en is met zijn verlichting vooral ’s?avonds goed te zien. Je kunt er vanaf de begraafplaats naartoe wandelen. Een andere feestdag is 15 oktober. Op die dag werd in 1891 het departement Jinotega gevormd. Jinotega staat bekend om zijn inheemse, zwarte keramiek, het cerámica negra.

Bezienswaardigheden

De crèmekleurige kerk aan het Parque Central is opgedragen aan San Juan en dateert uit 1805. Het gebouw is nog een aantal malen verbouwd en heeft een verzorgd en sfeervol interieur. In het park hiertegenover liggen een kiosk en een bibliotheek. Erachter is een speeltuin.

Parque Otocasco vind je drie blokken zuid en drie oost vanaf de zuidoosthoek van het Parque Central. Dit plein heeft naast een speeltuin ook een cafetín. Een blok noordwaarts vanaf de noordoosthoek, naast het plaatselijk college, ligt een andere kerk. Deze is gewijd aan Nuestra Señora de los Angeles. De bouw van Iglesia de Los Angeles is in 1971 afgerond. Later werd een toren geschonken en toegevoegd. Helaas is deze toren nog steeds niet afgewerkt en hij geeft het geheel een wat bouwvallige indruk.

De markt bij busterminal Norte is een levendige plek. Naast de dagelijkse benodigdheden verkoopt men er voornamelijk kaplaarzen en rugzakken. Vanaf de noordoosthoek van het Parque Central één blok noord en zes oostwaarts.

10 prachtige bestemmingen in Jinotega en Nicaragua