Het noorden

Swipe

Het noorden

De terugweg via de noordelijke oever vormt ook weer en belevenis op zich. Het zal u opvallen dat de temperatuur op de noordelijke oever doorgaans hoger is dan aan de zuidelijke kant van de rivier. De verklaring hiervoor is dat de wind meestal uit het noorden waait en warme woestijnlucht aanvoert. De rivier koelt deze lucht af, waardoor het aan de zuidelijke kant wat koeler is.

Nadat u in Basse bent overgevaren, komt u via Kerewan (een van de vele), Madina Taibatu en Sutukonding bij Yarobawal op de noordelijke oost-westverbinding. Komt u vanuit Fatoto dan bereikt u Yarobawal via Sutukoba. Neem een kijkje in de basisschool van het plaatsje, als u op de kruising stopt komt men u waarschijnlijk al tegemoet om u de weg te wijzen. In dit gebied een school helpen is in de meeste gevallen Hulp met een hoofdletter.

Van hier is het ongeveer 300 kilometer naar Barra, de havenplaats gelegen tegenover Banjul. Het is vrijwel uitgesloten dat u de tocht in één dag kunt maken. Onderweg zijn er regelmatig mogelijkheden om de rivier over te steken, zodat u steeds kunt besluiten om nog een stuk via de Transgambia Highway terug te rijden. Het is zeker niet veel sneller, de oversteek is in Farafenni waarschijnlijk iets gemakkelijker, al moet u ook hier wachttijden incalculeren. Meestal kan men u wel inlichten over de wachttijd. Enkele dalasis kunnen die wachttijd overigens aanmerkelijk bekorten.

Nét als de zuidelijke hoofdweg loopt ook de noordelijke oost-westverbinding min of meer parallel aan de rivier Gambia tot aan de noordelijke grens met Senegal. U kent de oorzaak ervan. De weg doorkruist een gebied dat u in de meest oorspronkelijke betekenis van het woord Sahel zult ervaren. U maakt verscheidene malen kennis met de overgang van de woestijn naar de vruchtbare gebieden rond de rivier Gambia.

10 prachtige bestemmingen in Het noorden en Gambia