Het noorden

Swipe

Wassu

Even noordelijk van Kunta-ur ligt Wassu, een van de beroemdste plaatsen in Gambia. Het dankt zijn bekendheid aan de aanwezigheid van de stenen cirkels, even buiten het dorp. Men weet inmiddels dat het graven zijn, maar ze doen denken aan de veel oudere en veel grotere stenen cirkels bij Stonehenge in Groot-Brittannië. Ze zijn in elk geval net zo geheimzinnig.

Niemand weet door wie ze geplaatst zijn of wat precies de betekenis ervan is. Men gaat ervan uit dat de graven omstreeks het jaar 700 zijn gedolven, hoewel sommige geleerden zich daar voorzichtiger over uitlaten. Zij spreken over ‘de eerste duizend jaar na het begin van onze jaartelling’ als vermoedelijk tijdstip van ontstaan. In en buiten de cirkels liggen de stoffelijke resten van mensen. Het is aannemelijk dat binnen de cirkels de personen van hoger aanzien begraven zijn. In de onmiddellijke omgeving ervan trof men keukengerei en wapens aan. Enkele wapens bestaan uit een koperlegering, de meeste zijn van ijzer vervaardigd.

Soortgelijke stenen cirkels zijn ook elders in West-Afrika ontdekt, altijd ten noorden van de rivier Gambia, maar nergens zijn ze zo fraai als hier. Geheimzinnigheid blijft de graven omgeven. Niemand weet (nog) waarom op sommige graven 24 stenen staan, op andere slechts 10. Het is (nog) onbekend waarom de stenen in hoogte verschillen. Het is dezelfde steensoort en erosie kan dus niet de oorzaak zijn. Sommige van de stenen hebben een gewicht van enkele tonnen. Men hoopt en verwacht dat in de loop der tijd nog meer van dergelijke graven ontdekt worden en dat op zekere dag de raadsels die nu nog bestaan, opgelost zullen zijn.

Verder naar het westen reizend, duurt het wel weer een poosje voordat er een plaats van enige betekenis komt. Hoewel, nu u toch in de buurt bent en de stenen cirkels van Wassu bezocht heeft, verlaat de weg eens bij Kerr Batch, zo’n 30 kilometer naar het westen. U vindt hier ook een aantal stenen cirkels, maar te midden ervan staat een exemplaar in V-vorm. Voor geleerden is dit een extra uitdaging, aangezien deze opstelling tot nu toe nergens anders werd gevonden.

U bereikt Kerr Batch door ongeveer 20 kilometer westelijk van Wassu, bij Nyanga Bantang de weg te verlaten. Dit is met een bord aangegeven, maar dat is dan ook de enige vingerwijzing naar Kerr Batch. U verlaat de weg naar links, waarna u steeds rechts aanhoudt. Informeer regelmatig, voor u het weet rijdt u verkeerd. Als u Wassu al bezocht heeft, herkent u het terrein onmiddellijk rechts van de weg, het is afgezet en u moet betalen voor het bezoek. Rijdt u daarna nog zo’n 1,5 kilometer verder, dan vindt u aan de linkerkant van de weg nog een veld met stenen cirkels. Dit is vrij toegankelijk.

Na uw bezoek aan Kerr Batch kunt u via dezelfde weg doorrijden naar Panchang, waar u weer op de hoofdweg uitkomt. Dit is echter niet altijd mogelijk in verband met de oversteek van de Nianija bolong. Informeer hiernaar, of neem het zekere voor het onzekere en rijdt dezelfde weg terug naar Nyanga Bantang, waar u de weg kunt vervolgen.

Gedurende de regentijd is de rit naar Kerr Batch en verder af te raden. De weg vanuit Wassu loopt vrijwel tegen de Senegalese grens aan. Na Kerr Batch wordt, via Njau het dorp Kau-ur bereikt, óók al weer zo’n bedrijvig plaatsje. Het heeft een douanepost, maar het is vooral belangrijk voor de verwerking van pinda’s. Per dag kunnen hier meer dan 3000 balen pinda’s verwerkt worden tot andere producten, halffabrikaten en pindaolie.

Zoals overal elders op de noordelijke oever, wordt men ook in Kau-ur nadrukkelijk herinnerd aan het koloniale verleden van Gambia. Een in het centrum opgesteld kanon is daar een voorbeeld van.

De volgende plaats op de route is Balanghar of, voluit, Balanghar Ker Nderry, een plaatsje met wat scheepsbouw. Het bijzondere aan de plaats is echter de kleine basisschool. Zoals op veel plaatsen in Gambia kunnen scholen slechts bestaan als er support is van buitenaf. Deze school werd ooit geadopteerd door de bemanning van The Spirit of Galacia. Dit schip voer met toeristen over de rivier Gambia. Aan de passagiers werd een bijdrage gevraagd voor de instandhouding van de school.

African Village

In African Village, de naam zegt het al, verblijf je in een?dorpje?. Met de kleurrijke natuurlijke omgeving, prachtige planten, rieten hutten en...

v.a. 520 p.p.

Ocean Bay

Ocean Bay Resort is een luxueus 4,5-sterrenresort, grotendeels gerenoveerd en onder nieuw internationaal management, gelegen in het hart van Cape Point, direct...

v.a. 667 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Wassu en Gambia