Het noorden

Swipe

De Noordelijke kustweg

Van Pointe aux Canonniers tot Poudre d’Or

Volg de door groen en bloemen omzoomde weg langs de kust ten westen van Grand Baie tot aan het serene landpunt Pointe aux Canonniers, in de Franse tijd gebruikt als strategisch uitkijkpunt. Hotel Le Cannonier ligt bij deze historische locatie. Dit is in de tuin nog te zien aan de 18e-eeuwse kanonnen en een vuurtoren uit de 19e eeuw waarin de kidsclub gevestigd is. Een oude Franse ves-tingmuur maakt deel uit van het restaurant. Aan de noordkant is in de verte het eiland Coin de Mire te zien en aan de zuidkant het lange strand van Mont Choisy.

Verlaat je Grand Baie aan de noordzijde dan leidt de kustweg naar Cap Malheureux, het noordelijkste puntje van Mauritius. De ‘On-gelukkige Kaap’ dankt haar naam aan de vele schepen die er in vroegere tijden vergingen. In 1810 kwamen de Britten er aan land om Mauritius te bezetten. Cap Malheureux is ook de naam van een vissersdorp waar de Notre Dame Auxiliatrice in het oog springt, het witte kerkje met het karmijnrode dak waar de dorpelingen op zaterdag (18 uur) en zondag (9 uur) de mis bijwonen. Menige trouwfoto wordt op deze idyllische plek gemaakt. Rond het middaguur is het er gezellig druk. Dan brengen vissers hun vangst aan wal bij de pier achter de kerk en doen roti-verkopers goede zaken met hun mobiele restaurants.

Ga je verder in oostelijke richting (de weg gaat eerst een stuk landinwaarts) dan beland je in een ontoeristisch deel van het eiland, een paar geïsoleerde hotels daargelaten. Bij het busknooppunt Grand Gaube ligt een klein openbaar strand met mooi uitzicht. Via de promenade achter dit strand is de strandbar van hotel Paul & Virginie bereikbaar.

Via de stad Goodlands (textielmarkt op dinsdag en vrijdag, fruit- en groentenmarkt op woensdag en zaterdag) is de hoofdweg verder te volgen. Goodlands heeft een grote hindoe- en Tamilbevolking en een typisch Indiase sfeer. Er staat een Tamiltempel, bezaaid met de typerende godenbeeldjes in zuurstoktinten en wat verder van het centrum verweerde creoolse verandawoningen. Modelschip-atelier Historic Marine is niet ver van de tempel gevestigd.

Het vredige vissersdorp Poudre d’Or heette in de Hollandse tijd ‘Houthackery van de Ambers Eylandt’. De robuste Marie Reine-kerk in het centrum is in 1847 opgetrokken uit basaltstenen. Veel inwoners van het dorp verloren hun baan toen de winning van koraalzand bij wet verboden werd. Compensatie van de overheid ging bij velen op aan drank en gokken. De mannen spelen nu domino en kaartspelletjes in de schaduw van een boom of zoeken naar krabben tussen de rotsen langs de kust.

De route tussen Poudre d’Or en Belle Mare is schitterend groen en voert langs een aantal strandjes en kliffen waar de wind lustig loeit. Het waait er zo flink dat de kruinen van de bomen asymmetrisch in één richting groeien.

10 prachtige bestemmingen in De Noordelijke kustweg en Mauritius