Het noorden

Swipe

Grand Baie

Grand Baie vormt het kloppend hart van vakantievierend Mauritius – het is de oudste vakantieplaats van het eiland. Vanwege alle zeiljachten in het water kreeg Grand Baie de bijnaam ‘Creole Côte d’Azur’. Het is dan ook meer een watersportcentrum dan een emmertje-schepjebestemming. Watersporters zullen er veel van hun gading vinden maar het smalle openbare strand is niet bijzonder en lekker zwemmen kan al helemaal niet met al dat waterverkeer.

Hoe het ook zij, er is van alles te beleven en Grand Baie verveelt nooit. Bovendien zijn er leuke uitstapjes te maken, per fiets, scooter of auto naar stranden in de omgeving of per zeilboot naar eilandjes voor de kust. Île Plate/Flat Island en Ilot Gabriël/Gabriël Island zijn vooral in trek vanwege het heldere snorkelwater.

Oriëntatie

Grand Baie ligt aan een diepe, hoefijzervormige baai die de Hollanders in de 17e eeuw ‘Bogt zonder Eyndt’ noemden. Waar ook geen einde aan lijkt te komen is het lange, rommelige lint van restaurants, souvenirwinkels, krakkemikkige reisbureautjes en autoverhuurders langs Royal Road/Route Royal, de weg achter de baai. Het vrije ondernemerschap tiert hier welig. Op straat wordt je van alles aangeboden, van excursie tot knipbeurt. Lastig is dat er langs grote delen van de drukke hoofdweg geen voetpad is. Dit maakt het een hachelijke zaak om je in Grand Baie te voet te verplaatsen.

Veilig flaneren kan wel rond het meest mondaine deel halverwege de baai: Sunset Boulevard, met aan weerszijden van de weg moderne winkels en een warenhuis. Hierachter liggen straten met voordelige appartementen en nog wat verder het deel waar de bevolking leeft in eenvoudige huizen.

Aan de noordkant van Grand Baie ligt de afslag naar La Cuvette, een prettig strand met helder zwemwater en mooi uitzicht op passerende zeilschepen. Er zijn toiletten, kleedhokjes en eetgelegenheden.

10 prachtige bestemmingen in Grand Baie en Mauritius