Het noorden

Swipe

Trou aux Biches en Mont Choisy

Aan de andere (zuid)kant van Grand Baie is het lange zandstrand aan de beschutte baai van Trou aux Biches al decennialang populair bij de rijkere eilandbewoners en ook helemaal ontdekt door het buitenlands toerisme. Toch is het er nog betrekkelijk rustig met hier en daar een plukje winkels en restaurants aan een door groen omzoomde weg. Langs de hele kustweg staan kleine hotels en vakantiewoningen.

Trou heeft een van de beste openbare stranden van het noorden. Het is heerlijk lang, je kunt er op sommige plekken goed snorkelen en er valt altijd wat te beleven. ’s Morgensvroeg lopen joggers hun spieren warm en tegen zonsondergang zitten de vissers er onder een boom kaartspelletjes te spelen terwijl verderop Indiërs hun meditatie- en yogaoefeningen doen. In het weekend komt Trou aux Biches geheel tot leven en kan het er behoorlijk druk en lawaaiig zijn.

Dat geldt vooral voor Mont Choisy, het meest noordelijke deel van het strand. Er verschijnen dan souvenirverkopers en mobiele restaurantjes tussen de bomen achter het strand en ’s avonds worden er spontaan séga’s in het zachte zand gedanst. Het monument op het voetbalveld (vroeger een landingsbaan) bij Mont Choisy herinnert aan de eerste vlucht die de Fransen maakten van Mauritius naar Réunion in 1933.

Onderwateravonturen

Een gemakkelijke, veilige en toch spannende manier om kennis te maken met het leven in de zee is met de duikboot Blue Safari Submarine, Royal Road, Mont Choisy. Ideaal voor mensen die lijf en leden graag droog houden en niet willen duiken of snorkelen. De tocht wordt begeleid door een gids die van alles vertelt tijdens de afdaling naar 35 meter diepte. Behalve vissen zien de passagiers ook het overwoekerde wrak van de Star Hope. De onderzeeër is ongeveer veertig minuten onder de zeespiegel maar reken voor de hele excursie twee uur. Blue Safari vertrekt dagelijks ieder uur op het halve uur, van 8.30-16.30 (september-mei) of 8.30-15.30 (juni-augustus). Je kunt de submarine ook in z’n geheel afhuren, voor een bruiloft bijvoorbeeld.

Liever wat meer actie? Blue Safari verhuurt ook onderwaterscooters, geschikt voor twee personen. En je hoeft er niet eens voor te kunnen zwemmen. Na een uitgebreide instructie word je vanaf een platform met scooter en al te water gelaten, net een James Bond-film. Meestal gebeurt dit in groepjes van vijf scooters. Vervolgens begeleidt een duiker/gids je langs mooie plekjes in de zee. Onderweg kun je gewoon ademhalen in de panoramische koepel waarin je zit. Kinderen kunnen meedoen vanaf 12 jaar maar alleen als passagier. Reserveren noodzakelijk.

Zeeaquarium

Zo’n tweehonderd verschillende vissoorten uit de wateren rond Mauritius, sponsen en andere waterdieren leven hier met levend koraal in watertanks. De grootste tank, ‘The Deep’ is 15 meter lang. Er is ook een bassin waar kinderen roggen en schildpadden mogen aanraken. Het aquarium is te vinden bij Pointe aux Piments, ten zuiden van Trou aux Biches. Ma. t/m za. 9.30-17 uur; zon- en feestdagen 10-15 uur. Iedere dag worden de vissen om 11 uur gevoerd.

Maheswarnath-tempel

Ten oosten van Trou staat naast het busstation van Triolet een van de grootste hindoetempels van Mauritius. De Maheswarnath werd in 1857 gebouwd ter meerdere glorie van de goden Shiva, Vishnu, Brahma, Krishna, Muruga en Ganesha, een echt pantheon. De parkeerplaats ligt achter de tempel (volg het muurtje) onder een grote banyanboom. Op weekdagen is het er doodstil maar in de weekenden komen inwoners van Triolet naar de tempel om rijst, bloemen en fruit te offeren bij de stier Nandi en beelden van andere goden en godinnen.

In het hart van de tempel (vergeet niet je schoenen uit te doen) staat een Shiva-linga en is de lucht zwaar van de wierook. Belletjes bij de deur dienen om de aandacht van de goden te trekken. Achter op het terrein staat een merkwaardige boom, omwonden met garen. De klosjes hangen er nog aan. Tempelbezoekers geloven dat de boom helende krachten heeft en wikkelen draden om de stam in de hoop van hun kwalen af te komen.

Triolet

In Triolet zelf komen zelden toeristen hoewel velen het passeren op weg van of naar de kust. Het is een langgerekte plaats waar langs de hoofdweg aan twee kanten lange rijen mobiele winkeltjes en eetkraampjes staan opgesteld. Daartussen krioelt het van de mensen die zich lopend of op de fiets een weg banen door de bus-, brommer- en autodampen. Mocht je er terechtkomen tijdens een (fiets)tocht neem dan even een kijkje in de Indiase kledingwinkels, een verrijkende ervaring. ‘s Avonds verandert het decor volledig. Dan verstomt het lawaai en daalt een serene rust over het dorp neer. Triolet is de districtshoofdstad van Pamplemousses.

10 prachtige bestemmingen in Trou aux Biches en Mont Choisy en Mauritius