Het noorden

Swipe

Jaffna

Jaffna is met zijn naar schatting 170.000 inwoners de grootste stad van het noorden. Het is het politieke, economische, financiële en culturele centrum van de Tamil-gebieden. De stad heeft een belangrijke haven en een archeologisch museum. Jaffna is ook een belangrijk handelscentrum: mango's, granaatappels, rijst, katoen, tabak, vlechtwerk van palmvezels en goudfiligreinwerk van 22 karaat. De stad was het laatste steunpunt van de Portugezen, die in 1658 door de Hollanders verdreven werden. De Portugezen hebben er verscheidene hindoetempels vernield, maar de hindoefeesten worden er nog met veel pracht en praal gevierd.

Jaffna, van waaruit volgens de legende één van de drie wijzen uit het oosten met geschenken voor het in Bethlehem geboren Christuskind vertrok, was sinds 1816 het centrum van werkzaamheid van Amerikaanse missionarissen, die onder andere kerken, scholen, ziekenhuizen en een drukkerij bouwden. Helaas werd het bekende Hollandse fort tijdens gevechten tussen Tamil Tijgers en Singalese troepen in 1991 zwaar beschadigd. De fraaie en unieke kruiskerk werd opgeblazen.

De Kandaswany-tempel

Een belangrijk hindoefeest vindt plaats in de Kandaswamy-tempel in de noordelijke stadswijk Nallur. De tempel (kovil) heeft een zeer rijke Dravidische tempeltoren (gopuram). In de maanden juli en augustus trekken weelderig versierde tempelwagens (juggernauts) in processie door de straten ter ere van de god Skanda. Vlak bij deze tempel staat een 5de-eeuwse fontein die een bezoek waard is. 's Morgens en 's avonds is er een puja, een godsdienstige bijeenkomst in de tempel.

Het Hollandse fort Jaffna

Het Hollandse fort uit 1680 was tot 1991 nog in goede staat. Helaas is er tijdens de recente burgeroorlog veel vernietigd. De Nederlandse regering heeft in 2010 aangegeven dat zij een groot deel van de restauratie van Het Hollandse fort financieel op zich wil nemen. Binnen de imponerende muren van het stervormige fort, een klassiek voorbeeld van militaire architectuur, vindt u in de Oude Stad nog Hollandse woonhuizen met hoge daken. Een voorbeeld daarvan is het Koningshuis (King's House), de woning van de Hollandse commandant. De kolossale Groote Kerk stamt uit 1706. Het is een mooie kruiskerk met pilaren en bogen van Hollandse baksteen, een Oudhollandse preekstoel en een Portugees houten dodenschild aan de muur. Op de vloer van het strenge interieur bevinden zich fraaie grafzerken. De kerk wordt niet meer als zodanig gebruikt. Buiten de muren van het fort staat de Monyswaram-tempel. Deze heeft een kleine, fraaie tempeltoren. In een oud Hollands huis aan de Main Street vindt u het Archeologisch Museum.

10 prachtige bestemmingen in Jaffna en Sri Lanka