Het noorden: duinen en vulkanen

Swipe

Corralejo

Drukbezocht vakantieoord gelegen op de noordoostpunt van Fuerteventura.
Corralejo dankt zijn ontstaan aan de grote Timanfaya-vulkaanuitbarstingen op Lanzarote (1730-1736). Deze brachten een uittocht naar andere eilanden op gang. In de vorige eeuw groeide Corralejo in een paar decennia uit van eenvoudig vissersdorp tot een van de populairste badplaatsen van het eiland. Het officiële inwonersaantal van 3500 is er in drukke periodes vele malen groter dankzij vele vakantiegangers uit Europa en dagjesmensen uit Lanzarote. Er komen veel Engelsen maar ook jonge en oudere Spanjaarden, Scandinaviërs, Duitsers, Italianen, Oost-Europeanen, Nederlanders en Belgen. Dit geeft Corralejo een ontspannen, internationaal sfeertje.

Dat het stadje zo populair is, is niet verwonderlijk, gezien de schitterende stranden in de omgeving en het royale aanbod van winkels en sportieve activiteiten, van snorkelsafari en zeilexcursies tot surf- en duikcursus. Corralejo krijgt langzaamaan de afmetingen van een kleine stad, dat gevoel krijg je tenminste. Bungalows, appartementen en hotels worden almaar bijgebouwd en hebben de grenzen van het beschermde duinengebied bereikt. De architectuur doet wat kunstmatig aan maar gelukkig is hoogbouw verboden en door gebruik van kleuren, bogen, torentjes en hier en daar een Canarisch balkonnetje oogt het wel vriendelijk.

Vissersdorp

Het oorspronkelijke vissersdorp waaromheen Corralo gebouwd is heeft zelfs nog wat authentieke charme. In het netwerk van straten en pleintjes rond de oude haven is menige visserswoning omgetoverd tot gezellig café, restaurant of winkeltje. Vooral in de avond komt dit deel van de stad tot leven.

Een promenade met terrassen verbindt het oude deel van de haven met de nieuwe jachthaven ten noorden ervan. Veerboten en zeiljachten hebben hier de traditionele vissersbootjes voor een groot deel vervangen. Halverwege deze paseo ligt een stadsstrandje met daarboven het toeristenbureau en een leuke beeldengroep: Monumento Marinaro (Paco Curbelo, 2002). Het verbeeldt de terugkomst van een visser bij zijn gezin. Vlakbij staat een andere vrouw nog altijd te ‘wachten’ op haar echtgenoot, met haar hand boven de ogen tuurt ze de zee af.

Je kunt nog een heel eind zuidwaarts langs de kust slenteren in de richting van het duinreservaat, steeds met mooi uitzicht op zeilboten, windsurfers en Los Lobos.

Droomstranden

Corralejo is een droom voor strandliefhebbers: het is omringd door zand, zand en nog eens zand. Op de kleine playas in het oude centrum zijn zandkunstenaars aan het werk en wordt aan het eind van de dag een volleybalnet opgezet. Het is er goed toeven met allerlei cafés en terrasjes in de buurt.

Jong en hip Corralejo gaat naar Waikiki Beach, het trendy strand halverwege de stad. Verderop liggen nog een paar beschutte en meestal verlaten strandjes.

Maar de meeste zonaanbidders verkiezen toch de eindeloos lange zilverwitte stranden achter de duinen die beginnen net voorbij de nieuwbouwwijken ten zuidoosten van de stad. Komende vanuit Corralejo zie je al de vrolijke surfschermen heen en weer schieten boven Flag Beach (eigenlijk Playa Bajo Negro). Dit ligt pal in de wind en vormt een perfecte plek voor wind- en kitesurfers. Ligstoelen, parasols en surfmateriaal zijn te huur.

Op het drukste deel van het zeven kilometer lange Playas Grandes achter de twee RIU-hotels zijn ook strandstoelen en parasols te huur. Dit strand is populair bij gezinnen want het loopt heel geleidelijk af in een groenblauwe zee met lange golven. Bij laagwater kunnen de kids krabbetjes zoeken in poelen tussen de rotsen. Er zijn een paar kleine bars op dit strand en aan de weg achter de hotels bevinden zich een restaurant, supermarkt, souvenirwinkel en de bushalte.

Verder zuidwaarts gebruiken naturisten de rustige stranddelen zoals Playa del Pozo waar halfronde muurtjes wat privacy en beschutting tegen de wind geven.

Baku waterpretpark 

Fuerteventura's grote attractiepark, gelegen in de luwte van een heuvel aan de rand van Corralejo. Centraal staat een zwemparadijs met acht glijbanen voor klein en groot, een golfslagbad, watervallen en een extra diep zwembad. Deze baden zijn overigens niet verwarmd en daardoor in de winter mogelijk minder aangenaam. Bezoekers kunnen gebruikmaken van kleedkamers, kluisjes en zonnestoelen.

Ernaast ligt Animal Experience, een dierentuin met vogels, reptielen, (zee)zoogdieren en een aquarium met haaien en roggen, verstopt in een half gezonken piratengaljoen. Verder zijn er in Baku een speeltuin, een klimmuur, een minigolfbaan, een paintballpark en een amusementshal. Genoeg vertier dus voor een hele lange dag. Na zonsondergang kun je verder feesten bij de naastgelegen bowlingbaan, in het bingocentrum of iets gaan eten in theaterrestaurant Rodizio (aanvang voorstelling 21 uur, reserveren aanbevolen).

 Je vindt het Baku-park bij de rotonde aan het einde van de hoofdstraat, www.bakufuerteventura.com. Dagelijks geopend, 10-17 of 18 uur (bowlingbaan en bingocentrum 18-01 uur). 

10 prachtige bestemmingen in Corralejo en Fuerteventura