Het noorden: duinen en vulkanen

Swipe

Lajares

Op ongeveer tien minuten rijden ten zuidwesten van Corralejo ligt het dorpje Lajares. Lajares heeft zich ontwikkeld tot kleine, alternatieve surfgemeenschap. Een paar goed voorziene surfshops en (internet)cafés vormen ontmoetingsplaatsen voor surfers.

Toeristen komen er echter vooral voor de befaamde Artisanía Lajares, de handwerkschool waar te zien is hoe vrouwen uit het dorp fijn kantwerk maken en tafellakens, servetten en slopen versieren met ajourborduurwerk. Patronen van windmolenwiekjes duiken hierbij steeds weer op. Het is een van de beste plekken op de Canarische Eilanden om deze traditionele ambachtelijke producten te kopen. Geopend ma. t/m vr. 9-19 uur, za. 9-13 uur.

Aan de zuidkant van het dorp staan in de buurt van de kerk twee windmolens tegenover elkaar, representatieve exemplaren van een molino en een molina. Zij deden in het verleden dienst als trefpunt voor boeren uit de regio die te voet of per ezel naar Lajares kwamen om graan te laten malen. De molens werken niet meer maar staan symbool voor het landbouwverleden van Fuerteventura.

Vulkaanroute

Voor energiekelingen valt er een boeiende wandeling van Lajares naar Corralejo te maken, over barstige lavavelden, langs de noordelijke vulkanenreeks, een tocht van circa drie uur (tien kilometer), langer met een omweggetje naar het uitkijkpunt op de Bayuyo-krater (aanbevolen).

Aan de weg ten oosten van Lajares staat vlak voor het dorp de afslag naar dit wandelpad (Sendero de Bayuyo) duidelijk aangegeven. De naam verwijst naar een historische handelsroute, gemarkeerd voor wandelaars. Deze gaat eerst om de voet van de rode Montaña Colorado heen, vervolgens kun je linksaf naar een uitkijkpunt op de kraterrand van de Calderon Honda (223 m) klimmen.

Weer terug op het pad is er verderop een afslag naar rechts naar de vulkaan Bayuyo (269 m) met z’n half ingestorte krater. Loop hier naar boven voor een nog indrukwekkender panorama op de malpaís, vulkaankraters en Corralejo. Op de achtergrond zijn Los Lobos en Lanzarote duidelijk te zien. Keer terug naar de hoofdroute en wandel terug naar Lajares. Je kunt ook doorlopen naar Corralejo en daar bus 8 nemen om in Lajares de auto op te halen maar dit laatste stuk is minder aantrekkelijk.

Surfing Colors

Het moderne en onlangs gerenoveerde Surfing Colors biedt de vakantieganger een ontspannen verblijf op het Spaanse eiland Fuerteventura. Met in de tuin...

v.a. 587 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Lajares en Fuerteventura