Het noorden: duinen en vulkanen

Swipe

Tindaya

Tindaya is niet alleen de bekendste berg van Fuerteventura maar ook de naam van het dorp aan de voet ervan, met her en der groepjes huizen rond het barokke kerkje Ermita Nuestra Señora de la Caridad.

Kaasmakerij

Van oudsher is Tindaya een bekend centrum van de vermaarde Majorero (Fuerteventura) geitenkaas. Ben je geïnteresseerd in het productieproces van deze kaas, bezoek dan kaasmakerij Hijos de Vera Montelongo, in het grote witte gebouw dat vanaf de hoofdweg zichtbaar is, Tel: 928 865509. Verschillende varianten geitenkaas worden er verkocht in formaatje wagenwiel. De grootste wegen zes kilo maar je kunt uiteraard ook een stukje laten afsnijden. Er zijn verschillende kaasproeverijen op het eiland maar dit is wel de bekendste.

Montaña Tindaya, heilige berg

Montaña Tindaya vormt met zijn afwijkende lichte kleur en piramidevorm een opvallende blikvanger in het roestige landschap van Noord-Fuerteventura. De berg en het land eromheen behoren tot een beschermd gebied vanwege de cultuurhistorische, geologische en natuurlijke waarde.

Tindaya was al een heilige berg voor de eerste inwoners van het eiland maar is nog steeds omgeven met mythes en legenden en heeft een grote sentimentele waarde voor de bevolking. Waarschijnlijk kwamen de prehistorische Majo’s naar Tindaya om geiten te offeren en contact te leggen met hun goden.

Nabij de top van de berg vond men ongeveer honderd mysterieuze rotstekeningen van voetafdrukken, gestileerde ‘podomorfen’. Waarschijnlijk hadden deze een rituele functie. Op heldere dagen is vanaf deze plek El Teide zien, de hoogste berg van Spanje op Tenerife. Verondersteld wordt dat de Majo’s de rokende vulkaan als duivels beschouwden en dat de patronen op Tindaya ter bescherming dienden. Op verschillende plaatsen aan de voet van de berg en in de omgeving zijn restanten van nederzettingen en andere overblijfselen van deze mensen aangetroffen.

Ook in geologische zin neemt deze berg een aparte positie in. Hij bestaat uit trachiet, een marmerachtig stollingsgesteente dat door ijzeroxide rood geaderd is. Dit gesteente wordt voornamelijk voor decoratieve doeleinden gebruikt. Trachiet is op Fuerteventura onder andere te zien in de wanden van de terminals op het vliegveld.

Monument voor een schrijver

Vanaf een flank van de Montaña Quemada aan de zuidkant van het dorp kijkt het beeld van de schrijver neer op de wereld: Monumento de Don Miguel de Unamuno. Unamuno, in de 20e eeuw verbannen uit Spanje vanwege kritiek op het regime, raakte erg gesteld op Fuerteventura en schreef liefdevol over het eiland in een tijd dat niemand nog oog had voor de schoonheid ervan. Zijn woning in Puerto del Rosario is ingericht als museum.

Unamuno had ooit eens gezegd dat hij op Quemada begraven zou willen worden, vandaar deze locatie. Het zandstenen beeld op hoge vierkante sokkel is gemaakt door Juan Borges Lineres, naar een schets van schilder Juan Ismael. Het valt vaak nogal weg tegen de achtergrond en is vanaf de hoofdweg eigenlijk alleen goed te zien met een verrekijker of telelens.

10 prachtige bestemmingen in Tindaya en Fuerteventura