Het noorden: duinen en vulkanen

Swipe

Villaverde

Villaverde (‘Groen dorp’) is zo’n plaatsje waar je in een oogwenk doorheen rijdt, op weg naar andere bestemmingen. Jammer, want dit rommelige dorp heeft behalve een paar fraaie woningen rond de kerk met strakke tuintjes in Canarische stijl ook twee leuke bezienswaardigheden.

La Rosita

La Rosita is van oorsprong een tabaksplantage waar al generaties lang op dezelfde traditionele wijze landbouw bedreven wordt. Dromedarissen trekken de ploeg en vervoeren de oogst. Bezoekers hebben toegang tot een grote tuin met palmen en cactussen en een klein agrarisch museum met onder andere foto’s van Fuerteventura van een halve eeuw geleden. Vanaf een hoger gelegen windmolen zijn La Oliva en de berg Tindaya te zien. Misschien wat kneuterig allemaal maar wel een charmante plek, leuk voor kinderen die er een ritje kunnen maken op een dromedaris (het is een bekende bestemming voor schoolreisjes). Geopend ma. t/m za., 10-18 uur.

Cueva del Llano, de spinnengrot

Cueva del Llano is eigenlijk geen grot maar een oeroude grot vulkanische tunnel, gevormd door een lavastroom waarvan de toplaag afkoelde en stolde. Waar het plafond van de tunnel instortte hebben bezoekers toegang tot het binnenste, dat wil zeggen tot een paar honderd meter van de zevenhonderd meter lange tunnel.

In de loop der tijd is de tunnel voor van alles en nog wat gebruikt, van kamelenstal tot wapenopslag. Wetenschappers wisten de autoriteiten ervan te overtuigen dit natuurmonument te behouden en hebben er een museum van gemaakt. Vanuit geologisch en biologisch oogpunt is de cuevo namelijk zeer interessant. Er zit een overvloed aan fossiele dieren in het gesteente en de onderzoekers ontdekten er de Maiorerus randoi, een zeldzame spinachtige (zonder web).

Deze ‘levende fossiel’ heeft zich goed aan de omstandigheden (absolute duisternis, hoge vochtigheidsgraad) aangepast. Ogen heeft het niet, er is toch niets te zien, en ook pigment is niet nodig waardoor de spin een witgele kleur heeft. Dit is de enige plek op aarde waar de randoi voorkomt. Mensen met een spinnenfobie hoeven de grot niet te mijden: de beestjes leven in een gedeelte dat is afgesloten voor het publiek.

In het bezoekerscentrum bij de ingang wordt aandacht besteed aan de geologische en biologische geschiedenis van Fuerteventura en is te zien hoe de spelonk in de oertijd gevormd is. Cueva del Llano is alleen onder begeleiding te bezichtigen, in groepjes van vijftien personen waarbij iedereen wordt voorzien van helm en zaklantaarn. Geopend di. t/m za., rondleidingen ieder halfuur vanaf 10.15 tot 12.45 uur en van 14.45 tot 17.15 uur; Tel: 928 175928.

Surfing Colors

Het moderne en onlangs gerenoveerde Surfing Colors biedt de vakantieganger een ontspannen verblijf op het Spaanse eiland Fuerteventura. Met in de tuin...

v.a. 587 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Villaverde en Fuerteventura